BM: Rusya’nın Ukrayna’daki saldırganlığı sebebiyle 8 bin sivil öldü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Dnipropetrovsk Bölge Devlet İdaresi

Ukrayna’daki BM İnsan Hakları İzleme Misyonu tarafından yapılan açıklamaya göre Ukrayna’daki savaş sonucunda 8.000’den fazla sivil öldü ve 14.000 sivil de yaralandı.

Ukrayna’daki BM İnsan Hakları İzleme Misyonu başkanı Matilda Bogner savaş esirlerine yapılan muamele ve Ukrayna’daki altı kişi için insan haklarıyla ilgili genel durum hakkında yeni raporların sunumu sırasında, kurbanların % 90’ından fazlasının füzeler, patlayıcı silahlar, mayınlar veya patlayıcı savaş kalıntılarından kaynaklandığını söyledi.

Bogner, sivil kayıpların gerçek sayısının resmi olarak belgelenenden çok daha yüksek olabileceğini vurguladı.

BM İzleme Misyonu başkanı, Rus ordusunun sivillere yönelik keyfi infazlara ve saldırılara devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Matilda Bogner, “24 Şubat 2022’den bu yana, Rus Silahlı Kuvvetleri tarafından sivillere yönelik 621 zorla kaybetme ve keyfi gözaltı vakası kaydettik” dedi.

BM, Mart 2023’te Mariupol’daki Drama Tiyatrosu’na yapılan saldırılardan Rus güçlerinin sorumlu olduğunu kabul etti. Rapora göre, saldırıların çoğu gelişigüzel gerçekleşti ve Rus işgalciler, sivil halka verdiği zararı ve ıstırabı hiçe sayarak yerleşim yerlerinde patlayıcı silahlarla saldırılar düzenledi.

Aynı zamanda, BM Bağımsız Uluslararası Ukrayna İhlallerini Araştırma Komisyonu, Rusya’nın Ukrayna’da soykırım işlediğini henüz tespit etmedi. Ancak örgüt, “bu suçla ilgili soru işaretleri uyandırabilecek” bazı yönleri olduğunu belirtti.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com