Ukrayna’da karantina 11 Mayıs’a kadar uzatıldı. Karantinada son durum!

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Daha evvel 24 Nisan’a kadar uzatılan karantina süreci, Bakanlar Kurulu toplantısı sırasında alınan kararla beklenildiği üzere 11 Mayıs’a kadar uzatıldı.

İlgili karar Sağlık Bakanlığı tarafından verilmiştir.

Toplantıda Şmigal, “Sağlık Bakanı tarafından sunulan ve dile getirilen öneri ve yorumlar göz önüne alındığında … Sizden destek ve oy vermenizi rica ediyorum. Buna rağmen, çekimser – hayır. Bir sonraki soruya geçeceğiz.” dedi.

24 Nisan’da hükümetin getirdiği karantina kısıtlamalarının süresi doluyordu. Bununla birlikte, Ukrayna’da koronavirüs bulaşmış insan sayısı, özellikle Paskalya tatillerinden sonra artmasının beklenmesinden ötürü karantina süreci uzatıldı.

Sağlık Bakanı yardımcısı ve başhekim Viktor Lyaşko‘ya göre, Ukrayna’daki karantina 12 Mayıs’tan sonrasına da uzatılabilir.

İki milyon Ukraynalı karantina nedeniyle işini kaybetti

Başbakan Denis Şmigal karantina sırasında, yaklaşık iki milyon Ukraynalının işini kaybettiğini açıkladı. Küçük ve orta ölçekli işletmeler bu kısıtlamalardan en fazla zarar görürken, yetkililerin 500 bin istihdam yaratmak için çalıştığını da belirtti

Başbakan,“Bugün resmi olarak 400 binden fazla işsiz kaydettik. Ancak, işini kaybeden ya da geçici olarak zorunlu izinli olan ve gizli işsizliği dikkate aldığımızda 2 milyondan fazla kişi.” dedi. Karantina dönemi için, Ukraynalılara 8 bin grivna ücret ile iş teklif edileceğini de belirtti.

Örnek olarak, Ukraynalıların kaldırım taşları döşeme veya peyzaj düzenlemeleri konularında çalışacak iş yaratılabileceğine dikkat çekti.

Şmigal, ekonomi açısından Ukrayna’daki karantina özellikle altı sektörde büyük yara açtı ve onları ilgilendirmektedir.

Kilit alan toplu taşıma ve yolcu taşımacılığı olarak adlandıran Şmigal, ayrıca karantina döneminde turizm, catering, ev hizmetleri ve gıda dışı malların perakende ticaretinin sınırlandırıldığından bahsetti

Toplu taşıma ne zaman başlayacak?

Şmigal toplu taşıma için bir plandan da bahsetti ve tarih vermekten kaçındı.

İlk aşamada kentsel ulaşımın işleyişine ilişkin kısıtlamaların belirli bir şekilde hafifletilmesi gerekecektir, ancak belirli koşullar olacak ve sosyal mesafe korunacaktır.

Bir sonraki adım, uzun mesafeli ve daha sonra, bölgeler arası ulaşımın başlatılması olacak.

“Muhtemelen, en sonunda hava taşımacılığının veya küresel demiryolu taşımacılığının yeniden başlamasını ele alacağız. Açıkçası, yolcu taşımacılığının aşamalarını hesaba katıyoruz. Ama buna hangi gün başlayacağız, şimdi söyleyemem. Analistlerimiz bunun üzerinde çalışıyor” diyerek, toplu taşıma araçlarının yeniden faaliyete başlamasının “kesinlikle 11 Mayıs’a kadar olmayacağını” belirtti.

Ukrayna Altyapı Bakanı Vladislav Krikliy tarafından belirtildiğine göre, gerçekçi senaryoya göre, Ukrayna’da ulaşımın yeniden başlaması Haziran-Temmuz’da başlayacak , ancak tahminlerine göre havacılık sektörü ise iki yıl içinde kriz öncesi rejime ancak geri dönebilecek.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com