Freedom House, Ukrayna’yı “kısmen özgür” bir ülke olarak tanımlıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, 2021 yılında dünyanın kısmen özgür ülkeleri sıralamasına girdi. Freedom House tarafından yapılan yıllık Dünyada Özgürlük Durumu raporunun sonuçlarına göre Ukrayna 100 üzerinden 60 puanla kısmen özgür ülke olarak tanımlanırken, Türkiye 32 puanla özgür olmayan ülkeler arasında yer aldı.

cinsiyet eşitliği

Freedom House tarafından Demokratik Özgürlük ölçeğinde Ukrayna 100 olası puanın 60’ını alırken; 40 üzerinden değerlendirilen siyasi haklar alanında 26 puan, 60 üzerinden değerlendirilen sivil özgürlükler bağlamında ise 34 puan aldı.

Aynı raporda Türkiye ise her iki alanda da 16’şar puanla toplamda 32 puanla özgür olmayan ülkeler listesinde yer aldı. Rusya 20, İran 16, Mısır 18, Azerbaycan 10, Kazakistan 23, Türkmenistan 2, Özbekistan 11, Çin 9 puanla yine özgür olmayan ülkelerden.

İskandinav ülkeleri 100 puanla listenin başında olurken, ABD 83, Kanada 98, Fransa 90, Almanya 94, Polonya 82, Yunanistan 82, Brezilya 74, Arjantin 84 puanla özgür olan ülkelerden seçtiğimiz örnekler oldu.

2020 yılında da Ukrayna 62 puanla yine kısmen özgür ülkeler düzeyindeydi.

Dünyadaki özgürlük durumu, uluslararası sivil toplum örgütü Freedom House tarafından yayınlanan, dünya ülkelerindeki siyasi ve sivil özgürlüklerin durumuna ilişkin yıllık bir rapor ve buna eşlik eden bir derecelendirmedir.

4 üzerinden 25 farklı kategoride yapılan değerlendirme sonucunda ulaşılan puanda Ukrayna demokratik seçimler ve muhalefetin seçimler yoluyla iktidara gelmesi için gerekli fırsatın olup olmadığı konularda tam puan almış olup; hükümetin şeffaflığ, bağımsız yargı, hukuki konulardaki yasal süreçler gibi konularda 4 üzerinden 1 puanla değerlendirilmiştir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com