Uluslararası para transfer sistemleri, Ukrayna’ya yapılan transferler için komisyonları %3’e düşürme sözü verdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’ya para transferi hizmetleri sağlayıcıları, Ukraynalılar ve Ukrayna’yı desteklemek için uygun fiyatlı ve şeffaf para transferi fırsatlarını genişletmek için 27 Eylül’de Brüksel’de ortak bir bildiri imzaladı.

Ukrayna Merkez Bankası raporuna göre özellikle, para transfer hizmetlerinin sağlanmasında daha fazla yardım ve bunlar için komisyonların %3 hedefine düşürülmesi, en azından Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırganlığı sırasında hem tek taraflı hem de iki taraflı fon transferi için toplam komisyon miktarının azaltılması kararlaştırıldı.

Ukrayna, Rusya Federasyonu’na ihracatta tam ambargo başlattı

Açıklamanın imzacıları, uluslararası ödeme sistemlerinin ödeme kuruluşlarının başkanları ve özellikle AB ve Ukrayna topraklarında faaliyet gösteren Visa, Mastercard, Wise, Ria Money Transfer, Extrabanca, Small World, TransferGo, PrivatBank, Oschadbank, Ukrgasbank, Raiffeisen Bank, PUMB, A-Bank, “NovaPay”, “Ukrposhta”, “Ukrayna Finans Grubu” oldu.

Hem Ukrayna diasporasına hem de yurtdışındaki savaştan kaçarak evlerini terk eden Ukraynalı göçmenlere ve ayrıca Ukraynalıları desteklemek ve Ukrayna’ya para transferi yapmak isteyen herkese rekabetçi havale hizmetleri sağlamaya yardım sözü verdiler.

Ortak bildiri, imza tarihinden itibaren dokuz ay süreyle geçerli olacak, ardından mevcut duruma ve insani amacına ulaşılmasına göre revize edilecek. Belge, diğer tüm uluslararası ödeme sistemleri ve para transferi hizmeti sağlayıcılarının katılımına açıktır.

Ukrayna Merkez Bankası başkanı, şu anda barış zamanında mevcut olan tüm yöntemleri kullanarak (uluslararası para transfer sistemleri aracılığıyla, karttan karta, IBAN numarası ile SWIFT aracılığıyla) Ukrayna’da havale almanın mümkün olduğunu belirtti.

Ayrıca, NBU, uluslararası para transfer sistemlerinin, uluslararası kuruluşlardan, özellikle Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nden Ukraynalılara insani yardım ve sosyal ödemeler sağlamak için önemli bir kanal olduğunu belirtti.

Zelenskiy: Uzlaşma yok! İşgal edilen tüm toprakları geri alacağız.

Genel olarak Merkez Bankası’nın ön tahminlerine göre Ocak-Temmuz aylarında Ukrayna’ya resmi ve resmi olmayan kanallardan toplamda 7.6 milyar dolar transfer edildi. Bu ise, savaşa rağmen, bu 2021’deki aynı döneme göre sadece %5.7 daha az.

Özellikle resmi kanallardan yapılan transferler savaş nedeniyle yaklaşık %12 oranında azalırken, gayri resmi kanallardan akış neredeyse %3 arttı. Ocak-Temmuz aylarında Ukrayna’ya yurtdışından aktarılan tüm paranın yaklaşık dörtte biri (%24) uluslararası para transfer sistemlerinden geldi.

NBU’ya göre, uluslararası sistemler aracılığıyla yapılan para transferlerinin maliyetinin belirlenen sınırlar içinde azaltılması, halkın Ukrayna’ya yapılacak transferler için daha güvenli kanalları tercih etmesine de katkıda bulunacaktır.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com