Ülke için tehlike: Ukrayna’nın nüfusu hızla azalıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Nüfus Ukrayna’da hızla düşüyor ve bu iyi değil

Ukrayna’nın nüfusu her yıl azalmaya deva mediyor. Devlet İstatistik Servisi’ne göre, 2019’da Ukrayna’da 42 milyondan az insan yaşıyordu. Ayrıca, hükümet tarafından yapılan özel bir çalışma ile belirlenen nüfus ise çok daha düşük: 37.3 milyon.

Devlet İstatistik Uzmanları, 1 Ocak 2020 itibariyle Ukrayna nüfusunun 41 milyon 902 bin 400 kişi olduğunu ve bu rakamın geçen yıla göre 250.8 bin kişi daha az olduğunu belirtti. Aynı zamanda, 2018 yılında, bir yılda, Ukrayna nüfusu 233.2 bin kişi azaldı.

Ülke nüfusunun azalmasının temel nedeni doğum oranının düşmesi ile birlikte ölüm oranındaki artıştır. Yani, 2019’da 2018’e göre % 8 daha az çocuk doğdu. Ölüm oranı da doğum oranının iki katıdır. 2019’da her 100 ölüme karşı 53 yeni doğum oldu.

Demograflara göre, ülke nüfusunun azalmayı bırakması için, 4-5 yıl içerisinde her ailede en az dört çocuğun olması gerekiyor.

Doğurganlıktaki böyle bir dalgalanma ise imkansız olduğundan, alternatif bir seçenek görünmektedir: Ukrayna’ya yerleşmeye hazır olan kalıcı göçmenler aracılığıyla nüfusu yenilemek. Ve bunun için her yıl yaklaşık 400 bin insanın ülkeye gelmesi gerekiyor. 2019 yılında, 21.5 bin kişi daimi ikamet için Ukrayna’ya taşındı.

Nüfus düşüşünün tehlikesi nedir?

En olumsuz yönlerinden biri ekonomiktir. İşgücü piyasasında yeterli insan yok. Şu anda, 1990-2000’lerde doğan insanlardan yaklaşık bir buçuk kat daha fazla sayıda insan emekli oldu.

Aynı zamanda, ülkede hala birçok emekli, düşük emekli maaşları nedeniyle çalışmaya devam ediyor. Şu anda, Emekli Sandığı’na katkı sağlayan her resmi çalışan Ukraynalıya karşı birden fazla emekli bulunmaktadır. Bu ise 3-5 yıl içinde emeklilik yaşını ve sigortalılık süresini tekrar yükseltmek gerekeceği anlamına gelir.

Ukrayna Analitik Merkezi başkanı Aleksander Okhrimenko’ya göre, ülkede çok fazla genç olduğunda, devletin onları istihdam edememesi de bir yandan kötü. Örneğin Brezilya’da emeklilerden çok daha fazla genç var ve işsiz gençlerin oranı % 40’a kadar çıkıyor. Bu insanların eğitimi ve mesleği yok. Ayrıca çalışma arzusu da yok.

Kaynak: rbc.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com