Ukrayna’nın mayınlardan arındırılması 10 yıl sürebilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rusya’nın tam ölçekli işgalinden sonra, Ukrayna topraklarının mayınlardan arındırılması konusundaki çalışmaların hacmi arttı. Temizlemek on yılı bulabilir.

Devlet Acil Servisi’nin piroteknik çalışmaları ve insani mayın temizleme departmanının başkanı Oleg Bondar tarafından Ukrayna teleton yayınında Ukrayna’nın mayınlardan ve patlamamış bombalardan temizlenmesinin 10 yılı bulabileceği söylendi.

Zelenskiy: Ukrayna’dan ihracat olmadığı sürece onlarca ülke gıda kıtlığı eşiğinde

Bondar “Rusya’nın geniş çaplı işgalinden önceki döneme kıyasla, ülkemiz topraklarında mayın temizleme alanı neredeyse on kat arttı. Toplamda, tam kapsamlı bir savaşın başlangıcından bu yana, Devlet Acil Servisi yaklaşık 20,000 hektarlık bölgeyi inceledi. 103.000’den fazla mayın ve mühimmatı ele geçirdi ve etkisiz hale getirdi, bunlardan yaklaşık 2,000’i çeşitli kalibrelerden oluşan bombalardı.” dedi.

Kurtarma ekiplerinin çıkarmak zorunda kaldığı ve işgalciler tarafından dünyada yasaklanmış mühimmat kullanımı sorulduğunda, Devlet Acil Servisi temsilcisi, bu tür birçok vaka olduğunu belirterek “Sivil halk için çok büyük bir tehdit oluşturan küme unsurlarına sahip reaktif sistemler kullanılıyor” dedi.

Yerleşim yerlerinin ve bölgelerin patlayıcı maddelerle kirlenmesi sonucu Ukrayna’nın önüne çıkan zorluklara karşı dünya toplumunun Ukrayna’yı yalnız bırakmadığını da sözlerine ekleyerek birçok ülkenin çağrılara yanıt verdiğini ve ekiplerini Ukrayna topraklarındaki mayın temizleme çalışmalarına dahil etmeye hazır olduklarını belirtti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com