Ukraynalıların Avrupa ülkelerinde istihdam oranları belirlendi. Almanya düşük.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukraynalılar, geçici koruma aldıkları Avrupa ülkelerinde aktif olarak istihdam edilirken, Almanya’da entegrasyon programına rağmen mültecilerin yalnızca yüzde 25’i çalışıyor.

Bild gazetesi Ukraynalıların neden çalışmadıklarını sorusunu sorarak bir karşılaştırma ile Ukraynalıların en çok hangi ülkelerde çalıştığını anlattı.

Siyaset bilimci Dietrich Thränhardt‘in Friedrich Ebert Vakfı için belirlediği rakamlara göre Danimarka’da Ukraynalı savaş mültecilerinin yüzde 78’i artık iş buldu. Çek Cumhuriyeti’nde yüzde 66’ı çalışıyor. Polonya’da (yüzde 65), İsveç ve Büyük Britanya’da (her biri yüzde 56) ve Hollanda’da (yüzde 50) önemli ölçüde daha fazla Ukraynalı mülteci çalışıyor.

Avrupa’da en fazla sayıda Ukraynalı mülteciyi (1 milyondan fazla kişi) kabul eden Almanya, onları çalışmaya çekmeye çalışıyor. Eğitim ve işlerdeki artışa rağmen, istihdam edilenlerin payı hala diğer AB ülkelerindeki göstergelerin önemli ölçüde gerisindedir. Özellikle çalışma çağındaki mültecilerin sadece %25.2’si çalışıyor.

Her ne kadar yasama düzeyinde Ukraynalı mülteciler tüm AB ülkelerinde anında çalışma hakkına sahip olsa da, sosyal yardım sisteminde ciddi farklılıklar bulunuyor. Özellikle Ukraynalıların bulunduğu ülkelerden Almanya’da destekler diğerlerine nazaran çok daha yüksek.

  • Almanya: sivil yardım ayda 563 avro, çocuklar yaşa bağlı olarak 357 ila 471 avro. Konaklama ve ek masraflar da ödenir.
  • Çek Cumhuriyeti: 200 Euro acil yardım, 5 ay sonra 130 Euro. Sağlık sigortası ve toplu konutta yaşama masrafları yalnızca 5 ay süreyle karşılanmaktadır.
  • Polonya: Bir defaya mahsus olmak üzere ayda 66 avroluk ödeme ve 184 avroluk çocuk yardımı. 4 ay sonunda mülteciler toplu konaklama bedelinin yarısını tek başına ödemek zorunda kalıyor.

Uzmanlar, Almanya’da Ukraynalıların istihdam oranının düşük olmasının nedenlerinden birinin mültecilerin yüzde 72’sinin yüksek eğitimli olması olduğunu söylüyor. Fazla nitelikli sayılıyorlar.

Siyaset bilimci Dietrich Trenhardt, Ukraynalıların doktor veya eczacı olarak çalışmak için aldıkları diplomaların tanınma süreçlerinin uzun olmasını eleştiriyor. Bunun yerine İtalya ve Slovakya’da Mart 2022’den itibaren sağlık sisteminde çalışmalarına izin veriliyor.

Ayrıca Ukraynalılar genellikle dil bilgisinden yoksundur. Uzmanlar, dil kursları sayesinde durumun birkaç ay içinde düzeleceğini umuyor.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com