Ukraynalılar Polonya’dan Almanya’ya taşınıyor: Sebepleri neler?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Almanya, Ukrayna'dan gelen sığınmacı sayısında Polonya'yı geçti

Almanya’daki Ukraynalı mültecilerin sayısı artıyor ve Polonya’da geçici koruma alan Ukrayna vatandaşlarının sayısını aştı. Bu, “Polonya’dan Almanya’ya. Ukraynalı mültecilerin göçünde yeni eğilimler” adlı yeni bir sosyolojik çalışmanın sonuçlarıyla da kanıtlanmaktadır.

Almanya’da sosyal yardımların daha cazip hale getirilmesi gibi maddi konular da bu geçişte önemli bir rol oynadı.

Ana fikir:

  • Haziran 2023 sonu itibarıyla Almanya’da yaklaşık 1.1 milyon Ukrayna vatandaşı kayıtlıyken, Polonya’da yaklaşık 975 bin kişi bulunuyordu. Bu, Ağustos 2022’den bu yana Polonya’daki kayıtlı mülteci sayısının 350,000’den fazla azaldığı anlamına geliyor. Almanya’da ise aynı dönemde 410 binden fazla arttı.
  • Almanya’da arkadaş ve tanıdık sahibi olmak, daha yüksek kazanç ve sosyal yardımlar, Ukraynalı mültecilerin Polonya’dan ayrılıp Almanya’ya gitmelerinin ana nedenleridir. Ancak araştırmaya göre Polonya hâlâ onlar adına savaşabilir.
  • Araştırma, mültecilerin Polonya’dan Almanya’ya taşınma kararının daha çok sosyal bir faktörden, Almanya’daki arkadaşlarının ve tanıdıklarının varlığından (%43) etkilendiğini gösteriyor. Yazarlarına göre bu, ekonomik amaçlarla ikamet edilecek ülkeyi seçmede arkadaşların tavsiyelerinin ana faktör olduğu Ukrayna vatandaşlarının önceki ekonomik göç eğilimiyle örtüşüyor.
  • Almanya’da daha cazip sosyal yardımlar (%42), büyük tasarruf biriktirme olasılığı (%38) ve daha yüksek maaşlı iş teklifleri (%27) gibi maddi konular da önemli bir rol oynadı.

Çalışma, Polonya Başbakanlık Ofisi’nin emri üzerine Göç Platformu EWL ve Varşova Üniversitesi Doğu Avrupa Araştırmaları Merkezi tarafından gerçekleştirildi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com