Ukraynalılar askerden kaçanlar hakkında ne düşünüyor: toplum iki kampa bölünmüş durumda

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukraynalılar askerden kaçanlar hakkında ne düşünüyor: toplum iki kampa bölünmüş durumda

Sosyologlar, halkın seferberliğe yönelik tutumunun şu anda son derece çelişkili olduğunu belirtti.

Bazı Ukraynalılar, topyekün bir savaş sırasında seferberlikten saklanan yurttaşlarından utandıklarını belirtirken, bazıları askerden kaçanların anlaşılabileceğine inanıyor çünkü “kimse ölmek istemiyor.”

Ulusal Pedagoji Bilimleri Akademisi Sosyal ve Politik Psikoloji Enstitüsü tarafından 1-15 Mart 2024’te Ukrayna Siyasi Psikologlar Derneği ile birlikte yürütülen bir anketten elde edilen verilere göre araştırmacılar, halkın seferberliğe yönelik tutumunun şu anda son derece çelişkili olduğunu belirtti.

Bir yandan katılımcıların yarısından fazlası (%53.9) “seferberlikten kaçanlar anlaşılabilir, kimse ölmek istemez” ifadesine katılıyor. Sadece %17.2’si buna katılmıyor ve diğer %29’unun ise net bir cevabı yok.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Güney bölgelerinin sakinleri bu konuda en büyük yüksek oranda müsamaha göstermeye hazır: %70’ten fazlası seferberlikten kaçmak isteyenlerin durumunun anlaşılır olduğuna inanıyor.

Uzmanlar, ankete katılanların yaklaşık %43’ünün “seferberlikten saklanan erkeklerden utandığını” kaydetti. Güney bölgelerin sakinleri arasında bu oran neredeyse % 50.

Uzmanlar “Hem kamu bilinci düzeyinde hem de bireysel vatandaşların zihninde kendini gösterebilen seferberliğe yönelik çelişkili bir tutum, devletin askeri-politik liderliği için önemli bir zorluktur ve etkili bir şekilde seferberlik için psikolojik temelli önlemlerin kullanılmasını gerektirecektir.” dedi.

Anket, yüz yüze görüşmeler kullanılarak gerçekleştirildi ve Ukrayna kontrolündeki bölgede yaşayan 18 yaş ve üzeri 2,000 katılımcıyı içeriyordu.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com