Ukrayna’dan 2021 yılında 106 milyon ton ile rekor düzeyde tahıl hasadı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Tarım Biçerdöver

Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanı Roman Leşçenko, 2021’de Ukrayna’nın 106 milyon ton tahıl, bakliyat ve yağlı tohum hasadı ile son yılların rekorunu kırdığını söyledi.

84 milyon ton tahıl ve baklagiller ile 22.6 milyon ton yağlı tohum hasadı yapıldı.

Tarım Bakanı “Tahıl, bakliyat ve yağlı tohum hasadını 106 milyon tonun üzerinde rekor bir rakamla tahminlerimizin üzerinde tamamlıyoruz.” dedi.

Ukrayna’nın dış politikada ihtiyacı olan dört şey: hız, yaratıcılık, hırs ve verimlilik

Geçen yıl, tahıl ve baklagil hasadı yaklaşık 65.5 milyon ton, yağlı tohum hasadı ise 18.5 milyon ton gerçekleşmişti.

Leşçenko, bir yıl önceki 25.1 milyon tona karşı 32.4 milyon ton buğday, 10 milyon ton (7.8 milyon ton) arpa, 110 bin ton (106.5 bin ton) karabuğday, 40 milyon ton (35.9 milyon ton) mısır, 581.5 bin ton (516.2 bin ton) bezelye, 191 bin ton (244 bin ton) darı hasat edildiğini açıkladı.

Bakan’a göre, yağlı tohumlarda ise, 16.3 milyon ton (13.1 milyon ton) ayçiçeği, 3.4 milyon ton (2.8 milyon ton) soya fasulyesi ve 2.9 milyon ton (2,6 milyon ton) kolza tohumu hasadı yapıldı.

Bakana göre, uygun hava koşullarına ek olarak, bu sonuç çiftçilere “%5-7-9 Kredi” programı kapsamında 30 milyar UAH’ın üzerinde bir kredi verilmesiyle kolaylaştırıldı.

Leşçenko, “Önümüzdeki yıldan başlayarak, kısmi bir kredi garanti fonu başlatacağız. Bu, 500 hektara kadar eken küçük çiftçilerin finansmanına yılda 24 milyar UAH ayırmamızla sağlanacak.” diyerek borç verme mekanizmalarının “%5-7-9” programı tarafından sağlananlara benzer olacağını kaydetti.

Zelenskiy, IT sektörü için “Diya City” özel vergi yasasını imzaladı

Bakan ayrıca, sulama reformunun bu yıl başlatıldığını ve önümüzdeki günlerde Tarım Politikası Bakanlığı’nın ıslah altyapısının restorasyonuna yatırım yapan çiftçilere ilk ödemeleri göndereceğini kaydederek “Gelecek yılın en başında, ikinci okumada, endüstrinin sürdürülebilir kalkınmasını, sulamada büyük bir özel yatırım akışını garanti edecek su kullanıcılarının birleştirilmesine ilişkin bir yasa tasarısını geçirmeyi planlıyoruz.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com