Ukrayna’da savaş sırasında en az yedi gazeteci öldü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından bildirildiğine göre krizler ve savaşlar, yenilenen çatışmalar, küresel basın özgürlüğünü tehdit etmeye devam ediyor.

RSF tarafından yapılan açıklamada “Ukrayna’ya yapılan saldırının ardından Rusya (Medya Özgürlüğü Derecelendirmesinde 180 ülke arasında 155. sırada) kendi ülkesinde basın özgürlüğünü fiilen kaldırmıştır. Ukrayna’da (106. sırada) birkaç hafta içinde çatışmalar sonucunda yedi medya çalışanı hayatını kaybetmiştir.” denildi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler’in 2022 Basın Özgürlüğü Derecelendirmesi, şiddetli çatışmaların yalnızca medya çalışanlarının yaşamlarını ve sağlıklarını tehdit etmekle kalmadığını, aynı zamanda hükümetlerin bilgiye dönük baskılarının da beraberinde arttığını gösteriyor.

RSF sözcüsü Michael Rediske “Cinayetler ve adam kaçırmalar, tutuklamalar ve saldırılar aynı sorunun farklı tezahürleridir: hükümetler, çıkar grupları ve bireyler bağımsız medya haberlerini engellemek için şiddete başvurmaya çalışırlar. Buna, dünyanın her yerinde, Rusya’da, Myanmar’da veya Afganistan’da ve hatta gazetecilere yönelik saldırganlığın rekor seviyelere çıktığı Almanya’da da tanık oluyoruz.” dedi.

Özellikle Almanya, bir yıl önce 13. sıradan (180 ülke arasında) 16. sıraya yükseldi.

Rapora göre, basın özgürlüğünün neredeyse hiç olmadığı Rusya’da (155. sırada), Ukrayna’ya yönelik geniş çaplı bir saldırının ardından durum daha da kötüleşti. 24 Şubat’a kadar Kremlin bağımsız medya çalışanları üzerindeki baskıyı artırmıştı: 2021’de yüzden fazla gazeteci ve haber gruplarının tamamı “yabancı ajan” ilan edilmişti ve birçoğu çalışmayı bırakmıştı. Şubat 2022’nin sonunda Rus medya düzenleyicisi, Rus medya düzenleyicisi, Ukrayna hakkındaki haberlerde “savaş”, “saldırı” ve “işgal” gibi kelimelerin kullanılmasını yasakladı ve kısa bir süre sonra ülke, Rus ordusu hakkında yanlış bilgi verdiği iddiasıyla 15 yıla kadar hapis cezası vermeye başladı. Twitter, Facebook ve Instagram gibi yabancı sosyal ağlar Rusya’da engellendi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinden salavat eşliğinde Türkçe bayram mesajı

Ukrayna’daki durum (106. sıra), tam kapsamlı Rus işgalinden sonra da kötüleşti. Çatışmaların ilk iki ayında en az yedi medya çalışanı öldürüldü. Rus birlikleri birçok şehirde gazeteci gruplarına ateş açtı ve televizyon kulelerini bombaladı. Medya çalışanları defalarca kaçırıldı veya ailelerini sessiz kalmaya zorlamaları için baskı yapıldı. Mart ayında Başkan Vladimir Zelenskiy, ulusal televizyon kanallarını birleşik bir bilgi politikası izlemek için birleştiren bir kararname imzaladı.

Aynı zamanda Kremlin, Belarus (153. sıra) dahil olmak üzere bazı komşu ülkelere bir savaş anlatısı empoze ediyor. Aleksander Lukaşenko’nun Ağustos 2020’de “yeniden seçilmesinden” bu yana cumhuriyette bağımsız gazetecilere vahşice zulmediliyor. 20’den fazla medya çalışanı hapiste. 23 Mayıs 2021’de Belarus makamları bir muhalif gazeteciyi tutuklamak için Minsk’e zorla bir uçağa indirdi. Gittikçe daha fazla Belarus medyası gazetecileri aşırılıkçı olarak sınıflandırıyor. RSF, yaydıkları veya okudukları bilgileri paylaşan herkesin yargılanabileceğini söyledi.

RSF sıralamasının 20.si Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde yayınlandı ve değişen gerçekleri dikkate alan yeni bir metodolojiyle hazırlandı. Rapor, 180 ülke ve bölgedeki durumu analiz ediyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com