Ukrayna’da Rus dilinin kullanımına ilişkin şikayetlerin sayısı üçte bir oranında arttı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Facebook

2023’te, dil yasasının ihlaline ilişkin şikayetler 2022’ye göre %30 daha fazla alındı. Şikayetlerin çoğu Kiev’de kaydedildi.

Devlet Dilinin Korunması Ombudsmanı Taras Kremin açıklamasındaBu tür istatistikler, hem dil yasası ihlallerinin sayısında bir artışa hem de Ukrayna vatandaşlarının dil haklarını savunma konusundaki kritik hassasiyetine işaret ediyor. Savaş koşullarında devlet dili, ulusal güvenliğin ana faktörlerinden biri, düşmana karşı mücadelenin sembolü, onur ve özgürlük unsuru haline geldi.” dedi.

Ukrayna’nın “Ukrayna Dilinin Devlet Dili Olarak İşleyişinin Sağlanması Hakkında” Kanunun ihlaline ilişkin vatandaşlardan 3,692 başvuru aldığını da kaydetti. Bu, Devlet Dilini Koruma Komiseri Enstitüsü’nün var olduğu tüm yıllar boyunca en yüksek sayıda şikayet oluo 2022 yılına göre (2,846) %30 daha fazladır.

Şikayetlerin çoğu tüketici hizmetleri alanındadır (Madde 30): vatandaşların itirazlarının neredeyse yarısı (1822), Ukrayna vatandaşlarının dil haklarının sistematik ihlallerine tanıklık etmektedir.

992 itiraz, online mağazaların ve online temsilcilik ofislerinin web sitelerinin Ukraynaca versiyonunun bulunmaması, 615’i doğrudan hizmet sırasındaki ihlaller iken 215’i ise mal ve hizmetler hakkında devlet dilinde bilgi bulunmamasıdır.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Genel bilgi (Madde 28) ve reklam (Madde 32), vatandaşların yasa ihlallerine ilişkin kayıtlı itirazlarının sayısı açısından geleneksel olarak ikinci sırada yer almaktadır. Açık hava reklamları ve tabelalarıyla ilgili 557 itiraz kaydedildi.

Kremin “Maalesef eğitimde dil sorunları ortadan kalkmıyor. 2023 yılında vatandaşlar okul öncesi, genel orta ve yükseköğretim kurumlarının öğretmenlik ve bilimsel-pedagoji çalışanlarının yasa ihlallerine ilişkin 156 itirazın yanı sıra yetişkin eğitimiyle ilgili 170 itirazda bulundu.” diye vurguladı

Yetkililer tarafından dil yasasının ihlaline ilişkin itirazların sayısının hala oldukça önemli olduğunu ekledi.

Kültür alanındaki (103 başvuru) ve medyadaki (174 başvuru) ihlallere ilişkin şikayetlerin sayısı da oldukça yüksek.

Dil ombudsmanına göre, bölgesel dil politikasına yetkililerin daha fazla ilgi göstermesi gerekiyor. Vatandaşlardan gelen en fazla sayıda rapor, Kiev (1,345) şehrinin yanı sıra Harkov (516), Odessa (486), Dnipropetrovsk (316), Kiev oblastı (153), Zaporoje (63), Lviv (59), Poltava (54) ve Nikolayev (53) bölgeleri.şeklinde devlet diline ilişkin mevzuatın ihlalleriyle ilgili oldu.

Vatandaşların itirazlarının değerlendirilmesi sonuçlarına göre, ihlal edenlerin Ukrayna İdari Suçlar Kanunu’nun öngördüğü yaptırımlara tabi olacağını belirtti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com