Rusya, binlerce Ukraynalı sivili kolonilerde ve duruşma öncesi gözaltı merkezlerinde iletişimsiz tutuyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rusya, savaş esiri olmayan binlerce Ukrayna vatandaşını ülkenin çeşitli bölgelerinde ve işgal altındaki topraklarda bulunan 30’dan fazla koloni ve gözaltı merkezinde tutuyor.

BBC Rusça tarafından yapılan bir araştırmada Ukraynalıların, Ukrayna’nın tam kapsamlı işgal girişimi sonrasında çeşitli koşullar altında Rus ordusu veya “kolluk kuvvetleri” çalışanları tarafından gözaltına alındığı belirtildi. Ukraynalılar “filtrasyon” sırasında, veya bazen sadece “özel askeri operasyon karşı koyma” şüphesiyle sokaklarda gözaltına alındı.

Rusya mevzuatına göre kişiler sıkıyönetim altında dahi olsa yargılama olmaksızın 30 günden fazla gözaltında tutulamaz. Ancak Ukraynalıların askeriye tarafından gözaltına alındığı tarih, yer ve gerekçe çoğu zaman resmi olarak hiçbir yerde kayıt altına alınmıyor, haklarında cezai veya idari dava açılmamakta ve herhangi bir soruşturma yürütülmemektedir.

Bu, BBC’nin gördüğü mahkeme kararlarından kaynaklanmaktadır. Avukatların resmi suçlama olmaksızın gözaltına alınan kişilere neredeyse hiçbir erişimi yok. En iyi ihtimalle, Rusya Savunma Bakanlığı bu tür kişilerin Rusya topraklarında olduğu gerçeğini kabul ediyor, ancak “doğrulama önlemleri tamamlanana kadar” avukatlarının ve akrabalarının onları ziyaret etmesine izin vermiyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Bu şekilde Ukrayna vatandaşları özgürlüklerinden mahrum bırakılıyor ancak aynı zamanda ceza davalarında resmi olarak suçlanmıyor veya hüküm giymiyorlar. Belge, “Bu nedenle onları resmi olarak bulmak imkansız ve savaş esirlerinin aksine serbest bırakılmaları için herhangi bir mekanizma yok” diye açıklıyor.

BBC, Rus birlikleri tarafından yakalanan ve Rus gözaltı merkezlerine veya işgal altındaki Kırım’a gönderilen birkaç Ukrayna vatandaşının hikayesini anlatıyor. Tüm girişimlere rağmen avukatların ve yakınlarının kendilerini görmesine izin verilmedi. Yalnızca hangi duruşma öncesi gözaltı merkezlerinde tutulduklarını belirlemek her zaman omasa da mümkün.

Soruşturma, Ukrayna vatandaşlarının tutulduğu mahkeme öncesi gözaltı merkezleri ve ıslah kolonilerinin bir listesini içeriyor: Rusya Federasyonu’nun 17 bölgesindeki 34 kurum ve işgal altındaki Simferopol’deki iki duruşma öncesi gözaltı merkezi var. Yakalanan Ukrayna vatandaşları ayrıca önceden oluşturulmuş kukla “DPR”, “LPR” hapishanelerinde, polis departmanlarında ve geçici olarak işgal edilen Zaporoje ve Herson bölgelerinin bodrumlarında tutuluyor.

Bu şekilde yakalanan Ukraynalı sivillerin yüzde 90’ına işkence uygulandığı yönünde uzman görüşü ifade ediliyor. Bunların toplam sayısını hesaplamak şu anda mümkün değil.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com