Ukrayna, Rus işgali nedeniyle GSYİH’nın üçte birini kaybetti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna, Rus işgali nedeniyle GSYİH'nın üçte birini kaybetti

Ukrayna Merkez Bankası 2023 yılında bütçe açığını kapatmak için grivna cinsinden tahvil ihraç etmedi.

Ukrayna Merkez Bankası Başkanı Andrey Pişniy “2023 yılını tek bir emisyon olmadan yaşadık. Bütçe açığı para basılarak finanse edilmiyor ve bu, NBU ekibinin kendisi için belirlediği stratejik hedefti.” diyerek uluslararası finansmanın devlet bütçesi için kritik olmaya devam ettiğini vurguladı.

2024’ün de ek emisyon olmadan geçebileceğini, 2022’deki gibi emisyonun 400 milyar UAH’a ulaşacağını tahmin ediyor.

Pişniy “Ukrayna’nın uluslararası mali yardıma olan kritik bağımlılığı devam ediyor. Bu kaynak bizim için temelden önemlidir, çünkü geniş çaplı işgal nedeniyle Ukrayna GSYİH’sının üçte birini, topraklarının %20’sini kaybetti ve göç akışı İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük göç akışı haline geldi.” diye vurgulayarak “Ukrayna 2023 yılında iç borç piyasasının işleyişine yeniden başladı. Bu çok önemli çünkü askeri tahviller de dahil olmak üzere yerel devlet tahvilleri bütçe ihtiyaçlarının finanse edildiği kaynaktır” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Merkez Bankası başkanı, geçen yıl iç borçlanma hacminin 2022 sonuçlarını iki katına çıkardığını ekledi. İç borçlanmanın restorasyonu ve hazırlanan diğer bir dizi önlem, NBU’nun Ukrayna bütçesi için bir B Planının varlığı hakkında konuşmasına olanak tanıyor.

Ukrayna’nın devlet bütçe açığı Aralık 2023’te, Kasım ayındaki 145.1 milyar UAH ve Ekim ayındaki 98.4 milyar UAH’a kıyasla rekor bir şekilde 285 milyar UAH’a ulaştı.

2024 yılında uluslararası finansman ihtiyacı 41 milyar dolardan 37.3 milyar dolara düştü.

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 2024 yılında uluslararası yardım hacminin 2023 yılına göre çok da düşük olmayacağını öngörüyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com