Ukrayna’da kuzu eti tüketimi her yıl yüzde 100 artıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Daha önce, Ukrayna’da kuzu eti tüketimi neredeyse sıfırken bir süredir ortalama büyüme oranı yılda % 100 seviyesine yükseldi. Ayrıca koyun yetiştiriciliğinin yeniden yapılandırılması sonucunda, yün üretiminden ete kadar yeniden yönelim söz konusu oldu.

Agroportal Ukrayna’nın verdiği habere göre, Koyun Yetiştiricileri Derneği başkanı Vasiliy StefurakDaha önce kuzu eti tüketme kültürümüz yoktu. Her şeyden önce, ordudaki askerlere zorla verilen etin kalitesiz olması sebebiyleydi.” dedi.

Bir zamanlar orduyu beslemek ve giydirmek için Romanov olarak adlandırılan bir koyun cinsi yetiştirildi. Yünü paltolar, eti de yemek için kullanıldı diyen Stefurak “O zamandan beri kimse etin kalitesiyle özellikle ilgilenmedi. Ve sadece 7 yıl önce koyun yetiştiriciliğini yeniden ele almaya başladık: modern, yoğun Avrupa ırkları pahasına canlı hayvan sayısını artırmaya, üretken hayvanlar yetiştirmeye başladık.” dedi..

Vasiliy Stefurak, masrafları kendisine ait olmak üzere yeni bir Ukraynalı ırk geliştirdiğini ve bunu maliyet fiyatının altında dağıttığını da belirterek geçen yıl hayvan sayısında azalmaya rağmen endüstriyel segmentte % 1.3 oranında bir artış olduğunu söyledi.

Ukrayna’nın nüfusu her saat 47 kişi azalıyor. Neden ve neyi etkilemektedir?

Vasiliy Stefurak, hanelere ilişkin resmi istatistiklerin gerçek verilerle örtüşmeyebileceğinden, özellikle endüstriyel segmente odaklanmayı tavsiye ederek “Artık eski, etkisiz ırkları satıyoruz ve kaliteli etli ırkların endüstriyel hayvancılığını artırıyoruz. Piyasada yüksek kaliteli, pahalı koyun eti ortaya çıkıyor, bu yüzden tüketimde de büyük bir artış var.” dedi.

Foto: agroportal.ua

Ukrayna’da birçok insanın bu ürünü ilk kez keşfediyor: sağlıklı, lezzetli ve çevre dostu, çünkü hayvanlar serbest otluyor.

Ayrıca son dönemde Ukrayna’da kuzu eti tüketiminin Arap turistler sebebiyle katlanarak arttığını belirten Stefurak “Onlar için koyun eti ana gıda ürünüdür. Bu, insanların yiyeceklerini hayal edemeyecekleri kutsal bir hayvan.” diye açıkladı.

Böyle canlı bir talep nedeniyle, Batı Ukrayna’da koyun eti fiyatları önemli ölçüde arttı. Suudi Arabistan’dan gelen turistlerin talebini karşılayacak kadar kuzu bile yok diyen uzman “Genel olarak, bu etin dünya pazarı sadece %40 doymuş durumda.” diye ekledi.

Ukrayna’nın küresel talebi karşılama kabiliyetinin, %10’luk ek bir ihracat vergisi şeklindeki olumsuz devlet politikasıyla sınırlı olduğuna dikkat çekiyor.

Ukrayna’nın en iyi hukuk fakülteleri ilk kez belirlendi. Top-10 liste.

Bununla birlikte, şimdi Ukrayna’da, olumlu bir eğilim olan koyun yetiştiriciliğine aktif olarak katılmaya başladılar. Bunun itici gücü ise satın alma fiyatlarındaki artış olduğunu belirten uzman “Daha önce köylüler için fiyat, kilogram canlı ağırlık başına 12 UAH seviyesindeyse, şimdi 50 UAH’dan başlıyor. Fiyatı 4 kat artırdık, koyunculuk yapmak ekonomik açıdan kârlı hale geldi.” dedi.

Daha önce, Ukrayna’nın kendisi Yeni Zelanda’dan kuzu ihraç ediyordu.

Vasiliy Stefurak, “Metro market ağında, böyle bir ürünün fiyatı kg başına 1.000 UAH düzeyindeydi” diye ekledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com