Ukrayna’da hareketli günler: Üç ülkenin hükümet başkanları bu hafta Ukrayna’da

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bu hafta İngiltere, Hollanda ve Polonya başbakanları çalışma ziyaretlerinde bulunmak maksadıyla eş zamanlı olarak Kiev’de olacak.

Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba’ya göre, Ukrayna diplomasisi, güvenlik tehditlerini azaltmada bir faktör olarak yüksek yoğunluklu diplomatik müzakereleri ve Ukrayna’daki yabancı üst düzey yetkililerin varlığını sürdürmek için çalışıyor.

Polonya, Rus işgali durumunda Ukrayna’dan bir milyon kadar mülteci bekliyor

Kuleba, “Gerçekten teyakkuzdayız ve her senaryoyu dikkate alıyoruz. Ancak diplomasi işlemeye devam ediyor ve durum diplomatik müzakerelerle uyumlu olmaya devam ediyor. Bu, Ukrayna ve Ukrayna vatandaşlarının güvenliğine yönelik yoğun diplomasinin ana sonucudur.” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy‘nin aktif diplomatik müzakerelerine, özellikle ABD ve Fransız liderler Joe Biden ve Emmanuel Macron ile telefon görüşmelerine dikkat çeken Kuleba “En başından beri bu diplomasiyi merkezi Kiev’de olacak şekilde kurduk. Biz buna ağ diplomasisi diyoruz. Rusya’ya ne dediklerini, Rusların da buna karşılık ne dediğini biliyoruz” dedi.

Bakan, ağ diplomasisi sayesinde, ortakların Rus tarafı ile yoğun diplomatik temaslarının Ukrayna ile yakın koordinasyon içinde yürütüldüğünü ve Rusya’nın her yerden Ukrayna ile mutabık kalınan tek bir pozisyonu duyduğunu açıkladı.

Kuleba, “Önümüzdeki iki hafta bunu açıkça gösterecek. Sadece bu hafta Kiev’de üç farklı ülkeden üç başbakan aynı anda olacak.” dedi.

Bakan, bu ülkelerin Büyük Britanya, Hollanda ve Polonya hükümetlerinin liderleri olduklarını açıklayarak “Hafta boyunca Almanya ve Fransa’dan meslektaşlarım Ukrayna’yı ziyaret edecekler. Özellikle Donbass’ı ziyaret edecekler. Savaşın ne olduğunu, insanın ne olduğunu, orada insanların karşılaştığı sorunları kendi gözleriyle görmek için tüm ortakları tam da bunu yapmaya çağırdım.” diye konuştu.

Kuleba ayrıca bir dizi telefon görüşmesi ve online toplantı da duyurdu. Ona göre, Dışişleri Bakanlığı “son derece yoğun iki diplomatik hafta” geçirecek.

Türkler Ukraynalılardan daha mı zengin (maaşlar, emekli maaşları, GSYİH)

Bakan, Normandiya sürecinin “çözüldüğünü” doğruladı ve Fransa’nın bu konudaki liderliğine dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı, tüm Ukrayna büyükelçiliklerine Ukrayna’nın savunma kapasitesini güçlendirme konusuna odaklanmaları ve Silahlı Kuvvetleri güçlendiren her şeyi dahil etmeleri talimatını verdiğini hatırlattı. Kuleba ayrıca, savunma silahlarının tedariğinin öncelikle Ukrayna’nın müzakere pozisyonlarını güçlendirmek için gerekli olduğunu vurguladı.

Ayrıca Fransa’nın Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Berbock, 7-8 Şubat tarihlerinde Ukrayna’yı ziyaret edecek.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com