Ukrayna’da doğa tatili denilince: Karpatlar

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Karpatlar

Ukrayna’da doğa tatili, yeşil, orman ve özellikle dağ denilince akla gelen ilk yer: Karpatlar.

Bir nevi Alpler’in devamı da sayılan Doğu Avrupa’da bir yay çizerek devam eden Karpatlar Romanya, Ukrayna, Polonya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti sınırları içindeki uzun bir dağ silsilesidir. Dağların uzunluğu 1500 km, genişliği ise 150 km üzerindedir.

Karpatlar’ın Ukrayna’daki bölümü Doğu Karpatlar olarak geçmektedir. Ukraynaca Карпати (Karpati) denilmektedir. Karpatlar bölgesinde Karpati isimli bir de kasaba bulunmakta ve karıştırılabilmektedir.

Karpatlar’ın Ukrayna’daki en yüksek noktası ise tırmanışçıların gitmeyi tercih ettiği 2061 metre ile Hoverla’dır.

Karpatlar

Karpatlar özellikle bahar aylarında başlayarak kış öncesine kadar Ukraynalılar tarafından iç turizm bölgesi olarak tercih edilmektedir. Özellikle yaz sıcaklarından bunalan Ukraynalılar, Karpatlar’a hem dağ havası almak, hem de doğa turizmi için sık sık gitmektedirler. Bisiklet ve trekking grupları için yaz günlerinde uzun turlar düzenlenmektedir. Karpatlardaki göllerde sıcaklarla birlikte plajlar faaliyete geçmektedir.

Kışın ise beyaza bürünen Karpatlar’a bu sefer gitme sebebi kayak olmaktadır. Bu konuda şu yazımızı okuyabilirsiniz: Ukrayna’daki Kayak Tesisleri

Bukovel

Yani kış sonrası karların eridiği ve yağmurların olduğu dönem diyebileceğimiz hemen hemen 2 ayı saymazsak Ukrayna’nın Karpatlar bölgesinde 10 ay turizm faaliyeti yapılmaktadır.

Turistik tesisler konusunda henüz yeterli gelişim olmasa da turizm sezonunun uzunluğundan ötürü özellikle belli şehirlerde son yıllardaki gelişmeler dikkati çekmektedir. Yazın hizmet vermekle birlikte kış sporları ve kayak tatili için tercih edilen Bukovel, çevresindeki pek çok kasabanın turizm faaliyetlerinin de gelişmesine neden olmuştur. Küçük ve bazen büyük otellerde kalabileceğiniz gibi kasaba ve köylerde ev ve oda kiralama yaygın olarak yapılmaktadır.

Karpatlar’ın pek çok bölgesinde termal turizm de bulunmaktadır. Sovyet döneminden beri bilinen rehabilitasyon merkezlerine, zaman içinde modern tesisler eklenmektedir.

Neredeyse hiç tepesi bile olmayan Ukrayna’nın bozkırlarından Karpatlar’a doğru yaklaştıkça değişen doğa ve renkler insanı kendine çekmektedir. Kiev gibi şehirlerden yola çıkacağınız gece treni sabah ışıkları ile birlikte Karpatlar’a girmiş ve nehir boyunca hareket edecektir. Tabi en ideali araba ile gitmek olup, böylece daha geniş bir alan görülebilir.

Yazın çok sıcak olmadığı gibi, kışın da Ukrayna’nın diğer bölgeleri gibi fazla soğuk değildir.

Özellikle trenle gidilmek istendiğinde pek çok konaklama alternatifinin olduğu ve turizmin geliştiği Yaremçe Karpatlar için giriş noktası olarak tercih edilebilir. Hemen yakınlarında Mukulçin, Tatariv, Bukovel gibi yakın bölgelerde de hem konaklanabilir hem gezilebilir. Bu bölgelerde ilkbahar ve sonbahar arasındaki pek çok sosyal ve rafting, trekking, offroad gibi doğa sporu faaliyetleri de yapılmaktadır. Kışın ise kayak için Bukovel’e gidilse bile pek çok insan bu bölgelerde konaklamayı tercih etmektedir.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com