Ukrayna’da Cumhurbaşkanı’na güven arttı ve yüzde 77’ye yükseldi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Zelenskiy: Ukrayna tahılı yüklü 102 gemiden 70'i Asya ve Afrika'ya gitti

2022 savaş yılında, Ukraynalıların cumhurbaşkanına olan güveni bir önceki yıla göre %41 daha arttı. Aynı zamanda, vatandaşlar devlet aygıtına güvensizliklerini ifade etmeye devam ediyor.

Razumkov Merkezi sosyoloji servisi müdür yardımcısı Mikhail Mişçenko 2022’nin siyasi sonuçlarına ilişkin araştırmanın sunumu sırasında “Ukrayna Cumhurbaşkanı’na güven en yüksek oranda arttı: 2021’de %36’dan 2022’de %77’ye. Bu, savaş sırasındaki faaliyetlerinden kaynaklanmaktadır. Ülkenin doğusundaki %69 oranından, orta bölgelerdeki %82’ye kadar tüm bölgelerde yaşayanların büyük çoğunluğu ona güveniyor” dedi.

Son verilere göre Vladimir Zelenskiy, Ukraynaca konuşan vatandaşların %80’i ve Rusça konuşan vatandaşların %71’i tarafından destekleniyor. Aynı zamanda cumhurbaşkanının faaliyetlerini onaylayanların oranı gençler arasında %83, 60 yaş ve üstü yaş grubunda ise %71’dir.

Uzman, anket sonuçlarının cumhurbaşkanlığına yüksek düzeyde güven gösterdiğini, Ukraynalıların ise devlet aygıtının, siyasi yapıların ve finans kurumlarının eylemlerini hâlâ onaylamadığını vurguladı.

Raporda “Ukraynalıların çoğu siyasi partilere güvensizlik ifade ediyor:% 66, ancak geçen yıl bu rakam % 72 idi. Yüzde 47 hükümete güvenmiyor, ancak geçen yıl % 72 idi.” denildi.

Şu anda, yanıt verenlerin %62’si yetkililere ve devlet aygıtına, %56’dan fazlası mahkemelere, insanların yarısından fazlası ise ticari bankalara güvenmediğini ifade etti. Katılımcılar ayrıca yolsuzlukla mücadele kurumlarına da şüpheyle yaklaşıyor.

Anket 18 yaş üstü 2018 katılımcı ile yapıldı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com