Ukrayna ve Türkiye yeniden imar konusunda ortak çalışma grubu oluşturdu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

İstanbul’daki Ukrayna Yeniden Yapılanma Forumu’nda altyapı projelerini destekleyecek ortak bir Ukrayna-Türk yeniden yapılandırma çalışma grubu oluşturuldu.

Ukrayna Yeniden Yapılanma Bakanlığı açıklamasında “Ukrayna-Türkiye Yeniden Yapılanma Görev Gücü, forumun bir parçası olarak oluşturuldu. Aşağıdaki öncelikli işbirliği alanlarını belirledi: Karayolu altyapısının restorasyonu ve önemli güzergahlarda geçici köprü ve üst geçitlerin inşası; su taşımacılığı altyapısının restorasyonu ve geliştirilmesine yönelik projeler; kritik altyapının korunması ve konut restorasyonu; havacılık” dedi.

Ayrıca, Ukrayna’nın Yeniden İnşasından Sorumlu Başbakan Yardımcısı – Ukrayna Toplumsal Kalkınma, Topraklar ve Altyapı Bakanı Aleksandr Kubrakov, Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu ile bir toplantı yaptı. Tarafların, Türk iş dünyasının yeniden yapılanmaya dahil edilmesi yönünde pratik adımları tartıştığı vurgulandı.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Özellikle Ukrayna’nın limanlarının geliştirilmesi, yolların inşası ve hava trafiğinin restorasyonu için proje çözümlerinin geliştirilmesi konuşuldu.

Açıklamada “Türk hükümeti ve iş dünyası, Afganistan ve Irak’taki savaşlardan sonra altyapının yeniden inşası konusunda derin teknik uzmanlığa ve deneyime sahip. Aynı zamanda uluslararası finans kurum ve kuruluşlarıyla çalışma pratiği bizim için önemlidir. Bu tür karşılıklı yarar sağlayan işbirliğinin, her iki ülkenin ihracat potansiyelinin artmasına, lojistik ve dış ekonomik ilişkilerin genişlemesine katkıda bulunacağına inanıyoruz” denildi.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği sosyal medya hesabından konuyla ilgili olarak Türkçe yaptığı açıklama şöyle:

Türk iş dünyasının Ukrayna’nın yeniden inşaasına dahil edilmesi, Türk Hükümeti ile işbirliği içinde stratejik görevlerden biridir. Bu konu bugün İstanbul’da Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Ukrayna’nın Yeniden İnşa Forumu’nda müzakere edildi.

Ukrayna heyetinde önemli ulaştırma ve inşaat şirketlerinin (Ukrzaliznytsia, Ukrayna Limanları İdaresi, Devlet İmar Ajansı) temsilcileri yer alıyor.

Yaz sonunda Lviv’de Ukrayna ve Türkiye Cumhurbaşkanları Vladimir Zelenskiy ve Recep Tayyip Erdoğan‘ın katılımıyla altyapının yeniden inşasına ilişkin üst düzey bir toplantı sonrasında bir mutabakat zaptı imzalandı. Bugün pratik adımları uyguluyoruz. Ukrayna-Türkiye Yeniden Yapılanma Görev Gücü öncelikli işbirliği alanlarını belirledi:

Yol altyapısının restorasyonu ve önemli güzergahlarda geçici köprü ve üst geçitlerin inşası. Türk iş dünyasının özellikle Zaporizhzhia ve Kremenchug köprülerinin inşasında geniş deneyime sahip olduğunu ve güvenilir bir ortak olarak kendisini kanıtladığını belirtmek isterim.

Su taşımacılığı altyapısının restorasyonu ve geliştirilmesine yönelik projeler. Ukrayna’nın su alanları ve limanlarına yönelik teklif ve proje çözümlerinin geliştirilmesinden bahsediyoruz. Şirketlerin deniz lojistiği ve altyapısının geliştirilmesine yatırım yapma istekliliğini görüyoruz

Kritik altyapıların korunması ve konutların restorasyonu. Türk hükümet ve iş yapıları, Afganistan ve Irak’taki savaşlardan sonra altyapının yeniden inşası konusunda derin teknik uzmanlığa ve deneyime sahiptir. Aynı zamanda uluslararası finans kurum ve kuruluşlarıyla çalışma uygulaması da bulunmaktadır.

Havacılık. Hava trafiğinin yeniden başlaması durumunda işbirliğine hazırız. Bakanlık, son iki yıldır yüksek vasıflı havacılık personelini korumaya, havacılık altyapısını iyi durumda tutmaya ve endüstriyi kuralsızlaştırmaya odaklandı. Bütün bunlar, güvenlik durumu izin verir vermez bağlantının mümkün olan en kısa sürede başlatılmasını mümkün kılacaktır.

Karşılıklı yarar sağlayan bu işbirliğinin, her iki ülkenin ihracat potansiyelinin artmasına, lojistik ve dış ekonomik ilişkilerin genişlemesine katkı sağlayacağına inanıyoruz. denildi

Fotoğraflar: Ukrayna Ankara Büyükelçiliği / facebook.com/UAinTR

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com