Ukrayna ve Hollanda güvenlik işbirliği anlaşması imzaladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: president.gov.ua

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte, güvenlik alanında işbirliğine ilişkin ikili anlaşma imzaladı.

Harkov’da savaş sonrası yıkılan binaları Rustte ile gezen Zelenskiy Telegram kanalında “Bugün Mark Rutte ve ben Ukrayna ile Hollanda arasında ikili bir güvenlik anlaşması imzaladık” diye yazdı.

Belgede Hollanda’dan bu yıl için 2 milyar avroluk askeri yardımın yanı sıra önümüzdeki on yıl içinde daha fazla savunma yardımı öngörüldüğü belirtiliyor.

Anlaşma aynı zamanda hava savunma, topçu, deniz ve uzun menzilli araçlar alanında yardım sağlama önceliklerini de tanımlıyor ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Hava Kuvvetlerinin güçlendirilmesine özel bir vurgu yapıyor.

Anlaşma, Hollanda’nın Rusya’ya karşı yaptırımların güçlendirilmesi konusundaki ilkeli konumunu resmileştiriyor, Hollanda’yı zararları tazmin etmeye ve saldırganı adalete teslim etmeye zorluyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Belgeye göre Hollanda, Ukrayna’nın gelecekteki AB ve NATO üyeliğini de destekliyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, Ukrayna’nın savunmasını güçlendirecek bir anlaşmaya imza attığı için Hollanda Başbakanına teşekkür etti.

Askeri olmayan alanda, Ukrayna’ya ekonomik toparlanma, hibrit tehditlerle mücadele, istihbarat, siber ve bilgi güvenliği, organize suçla mücadele ve terörle mücadele alanında yardımın güçlendirilmesi öngörülüyor.

Ayrıca belgede yaptırımlar, zararların tazmini ve saldırgan devletin adalete teslim edilmesinin yanı sıra Hollanda’nın Ukrayna’nın kültürel mirasına verdiği desteğe ilişkin blokajlar da genişletildi.

Anlaşma, Ukrayna’ya karşı tekrarlanan askeri saldırı durumunda 24 saat acil müdahale mekanizmasını tanımlıyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com