Ukrayna taktik değiştiriyor, Rusya topraklarında sabotajı yoğunlaştırıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Savunma Kuvvetlerinin gerilla taktikleri – özellikle özel kuvvet baskınları, Rusya topraklarındaki mühimmat depolarını, petrol boru hatlarını ve demiryollarını havaya uçurma girişimleri – her iki tarafın da cephede önemli ilerleme kaydedememesi nedeniyle daha da önem kazandı.

New York Times gazetesiden yayınlanan makalede Ukraynalı sabotajcıların yakın zamanda Ukrayna sınırına dizel ve uçak yakıtı taşıyan bir Rus yük trenine dört patlayıcı yerleştirmeyi başardıklarını hatırlatıyor. Ancak Ukraynalı istihbarat yetkililerine göre trenin tahrip edilmesinden daha önemli olan, patlamanın zamanlamasıydı. Patlamanın tam olarak 50 vagonun Rusya’nın en uzun demiryolu tüneli olan Baykal-Amur Ana Hattının Severomuysky tünelinden geçtiği sırada meydana gelmesi gerekiyordu.

Yayın, Ukraynalıların, cephedeki Ukrayna birliklerinin sürekli Rus saldırılarını püskürtmeye çalıştığı bir dönemde, Kuzey Kore’den Rusya Federasyonu’na silah tedariki için hayati önem taşıyan kanalı tehlikeye atmayı umduklarını belirtiyor. Trenler değiştirilebilir ve raylar hızla onarılabilir. Ancak yapımı onlarca yıl süren bu tüneldeki büyük hasarın onarılması o kadar kolay olmayacak.

Daha önce ABD komutanına danışmanlık yapan Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nden analist Seth G. Jones, “Ukrayna’nın Rus kuvvetlerine karşı gerilla operasyonlarını artırması ve konvansiyonel operasyonları azaltmasıyla Ukrayna’daki savaş şu anda değişiyor” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Askeri analistler, işgalci bir devletin, işgal edilen ülke için çalışan veya ona sempati duyan sabotajcıların saldırılarına karşı tarihsel olarak daha savunmasız olduğuna dikkat çekiyor.

Rus işgal yetkililerine yönelik saldırılar devam ederken, işgal altındaki topraklardaki gerilla ağlarını eğitmek ve koordine etmek için Ukrayna ordusu tarafından oluşturulan Ukrayna Ulusal Direniş Merkezi, Rusya’nın yeraltı gruplarının kökünü kazımak için daha fazla elit güç gönderdiğini söyledi. Ukraynalı partizanlar artan dikkatlerine rağmen, 15 Aralık’ta Rus işgali altındaki Kırım’dan Ukrayna’nın güneyindeki Melitopol’a kadar mühimmat ve yakıt taşıyan bir yük trenini havaya uçurmayı başardıklarını bildirdi. Ukrayna ordusu genellikle Rusya’daki operasyonlar hakkında konuşmaz ancak bu sefer Kremlin’in saldırıların arkasında kimin olduğu konusunda hiçbir şüpheye yer bırakmamasını istedi.

Trenler, Sovyet tedarik sisteminin omurgası olduğundan her iki taraf için de hayati önem taşıyordu. Ancak Britanya’daki Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü’nde Rusya konusunda uzman araştırma görevlisi Emily Ferris, Rusya’nın Uzak Doğu’sundaki bir tünele yapılan saldırının muhtemelen Kremlin için özellikle endişe verici olacağını söyledi .

WSJ: Rusya Federasyonu, İran’dan kısa menzilli balistik füzeler almayı planlıyor

Rusya’nın geniş bölgelerini kapsayan yalnızca iki demiryolu hattının bulunduğunu hatırlattı: Vladivostok’tan Moskova’ya uzanan Trans-Sibirya ve Pasifik Okyanusu’ndan Trans-Sibirya ile bağlantıya uzanan en yeni Baykal-Amur Ana Hattı (BAM).

Bunlar, Kremlin’in ekonomik ve askeri açıdan giderek daha bağımlı hale geldiği Rusya Federasyonu’nu Çin’e bağlayan ana yollardı. Ancak Sibirya ovalarından, sık ormanlardan ve açık bozkırlardan geçtikleri için korunmaları da o derece zordur.

Uzman, ayrıca Rusya ve Belarus’un birbirine bağlı demiryolu sistemlerinin Şubat 2022’de Rus birliklerinin ve teçhizatının hızlı hareketine katkıda bulunduğunu da sözlerine ekledi. Ancak Emily Ferris, bu demiryolu ağına yapılan saldırıların savaşın ilk günlerinde Rusların lojistik zorluklarını artırdığını ve Kremlin’in Kiev’i ele geçirememesine yol açtığını vurguladı.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com