Ukrayna, Rusya Federasyonu’na yasadışı yollarla götürülen 4 bin 396 yetimin iadesini talep ediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Yurtdışındaki Ukraynalılara en azından bahara kadar dönmemeleri çağrısında bulunuldu

Rusya topraklarına veya geçici olarak işgal altındaki bölgelere yasadışı yollardan götürülen 4,396 yetim biliniyor ve Ukrayna bunların iade edilmesini talep ediyor; bu çocukların isim listesini Rusya’ya teslim etti.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Ukrayna’nın Geçici İşgal Altındaki Topraklarının Yeniden Entegrasyonu Bakanı Irina Vereşçuk Zaporoje’deki bir brifingde “Genel olarak kaç yetim (yasal) çocuğun götürüldüğünü biliyoruz. İşgalciler tarafından Rusya topraklarına ve işgal edilen topraklara götürülen 4 bin 396 çocukla ilgili bir mutabakat var. Bu konu Cumhurbaşkanının mutlak önceliğidir. Uluslararası bir koalisyon, Rusya’ya çocuklarımızı geri vermeleri için baskı uygulayacak tüm araçların (yaptırımlar, diğer yollarla, BM platformu, AGİT ve diğer uluslararası platformlar aracılığıyla) kullanılabileceği istikrarlı bir platform oluşturmak için çalışılmaktadır.” dedi.

Rusya’nın kasıtlı olarak tahliye dediği yetimlerden bahsettiğini yeniden vurgulayan Vereşçuk “Öyle değil. Ukraynalı çocuklara karşı bir suç, soykırım işlediler ve biz bunu belgeliyoruz. Rusya’ya iadesini talep ettiğimiz yetimlerin yazılı listesiyle başvurduk, 4,396 çocuğumuzun adını verdik. Bunların arasında elbette Zaporoje bölgesinden çocuklar da var. Herkesin geri gönderilmesi gerekiyor” dedi.

Ukrayna’nın çocukları Rusya’nın transfer edeceği herhangi bir AB ülkesinden ve Rusya sınırından almaya hazır olduklarını da ekledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com