Ukrayna, Rus Sberbank ve VEB’in varlıklarına zorla el koyacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Verkhovna Rada, Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’nin Rusya Federasyonu ve sakinlerinin varlıklarına zorla el koyma kararının uygulanmasına ilişkin Ukrayna Cumhurbaşkanı Kararnamesi’ni onayladı. Zelenskiy’nin kararnamesi yürürlüğe girdiği andan itibaren, bunun için 10 gün süre verildi.

Milletvekili Yaroslav Jeleznyak‘a göre, kararnameyi onaylayan yasa tasarısı 334 milletvekili tarafından desteklendi.

Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’nin ilgili yasa tasarısına ekli (No. 7371) 11 Mayıs tarihli kararına göre , Rusya Federasyonu ve Ukrayna’da ikamet edenlerin mülkiyetinde bulunan varlıkların zorla geri alınmasına karar verildi:

Mariupol’da yıl sonuna kadar 10 bin kişi bulaşıcı hastalıklardan kaynaklı ölebilir

  • Şirket hakları %99.78 ile “Anonim Ticari Endüstriyel Yatırım Bankası” Prominvestbank’a ait “VEB.RF” (Vnesheconombank);
  • Kurumsal hakları %100 “Uluslararası Rezerv Bankası”na ait “Sberbank of Russia”.

Kurumsal haklara ek olarak, Ukrayna finansal varlıkları, yani borç talep etme hakkını da zorla alacaktır:

  • VEB.RF’den Prominvestbank’a;
  • Sberbank’tan Uluslararası Rezerv Bankasına,
  • Rus bankalarının her iki “bağlı kuruluşu” tüzel kişilere.

Mudilerin ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılacak 3 milyar UAH hariç tüm finansal varlıklara da ek konuldu. Ek olarak, Ukrayna, Donetsk Demiryolunun yaklaşık 4.9 milyar UAH tutarındaki borcunu talep etme hakkını geri çekiyor. Electrotyazhmash’ın 517 milyon UAH’lık borcu, devlet şirketi Artem’in 205 milyon UAH’lık borcu ve Zorya-Mashproekt girişiminin 2.3 milyar UAH’lık borcu kamulaştırıldı.

Prominvestbank ile ilgili olarak, Ukrzaliznytsia’nın 6.7 milyar UAH tutarındaki borcu faizli olarak geri çekildi.

Rus Sberbank ve VEB.RF’nin Ukrayna’daki yan kuruluşlarına olan borcunu talep etme hakkı da (14.9 milyar UAH ve 0.9 milyar UAH) kamulaştırılıyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com