Rus işgalinden sonra yaklaşık 5 milyon Ukraynalı işini kaybetti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Rus işgalinden sonra yaklaşık 5 milyon Ukraynalı işini kaybetti

Bir ILO araştırmasına göre, Ukrayna’daki kriz, artan işsizlik ve sosyal koruma sistemleri üzerindeki baskının artması, komşu ülkelerdeki işgücü piyasasını olumsuz etkileyebilir.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yapılan bir araştırmaya göre Ukrayna’daki Rus saldırganlığının başlamasından bu yana, hesaplamalara göre 4.8 milyon işini kaybetti.

Uzmanlara göre, savaşın daha da tırmanması durumunda, iş kayıplarının 7 milyon kişiye çıkma riski var.

Ancak, savaşın derhal durdurulması durumunda, 3.4 milyon işin geri dönüşü ile hızlı bir ekonomik toparlanma mümkündür. Bu da istihdam kayıplarını %8.9’a indirecek.

Rusya’da Ukraynalıların yerleştirildiği 66 kamp bulundu: Sibirya’dan Uzak Doğu’ya kadar

Tam ölçekli bir savaşın başlangıcından bu yana 5.23 milyondan fazla Ukraynalının komşu ülkelere geçtiği de belirtiliyor. Toplam sayının yaklaşık 2.75 milyonu çalışma çağındadır. Bunların %43.5’i (1.2 milyon kişi) ise işini kaybetti veya bıraktı.

Çalışma, Ukrayna’daki krizin başta Macaristan, Moldova, Polonya, Romanya ve Slovakya olmak üzere komşu ülkelerde de iş hayatında sorunlara yol açabileceğini belirtiyor.

Savaş devam ederse, Ukraynalı mülteciler daha uzun süre yurtdışında kalmaya zorlanacak ve bu da bu komşu ülkelerdeki işgücü piyasası ve sosyal koruma sistemleri üzerinde ek baskı oluşturacak ve birçoğunda işsizliği artıracaktır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com