Rusya’da Ukraynalıların yerleştirildiği 66 kamp bulundu: Sibirya’dan Uzak Doğu’ya kadar

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
fotoğraf: REUTERS

Rusya’da, zorla sınır dışı edilen Ukraynalıların bulunduğu en az 66 kamp sayıldı. Birçoğu, Sibirya, Kafkaslar, Kuzey Kutup Dairesi ve Uzak Doğu dahil olmak üzere ülkenin en uzak köşelerinde evlerinden binlerce kilometre uzakta bulunuyor. Her kampta ortalama 162 kişi yaşıyor.

İngiliz Inews gazetecilerine göre, bu kampların 38’inde 6 bin 250 kişi var ve bunların üçte birinden fazlası Mariupol sakinlerinden oluşmakta. Her kampta ortalama 162 kişi yaşıyor.

Inews analizi, Rusya’nın sınırı geçtiği söylenen toplam insan sayısını barındırabilmesi için en az 6,000 kampa ihtiyacı olabileceğini gösteriyor. İşgal medyasına göre, 153 bini çocuk olmak üzere 808 bin Ukraynalı yasadışı yollardan Rusya Federasyonu’na götürüldü.

Savaşın başlangıcından bu yana 500 binden fazla Ukraynalı Rusya’nın uzak bölgelerine sürüldü

Rus medyası Uzak Doğu’da yaşamı “seçtiklerini” iddia ederken, çıkmak isteyenler neredeyse imkansız bir durumla karşı karşıya. Kelimenin tam anlamıyla bir toplama kampındalar: eşyaları, telefonları, paraları ve belgeleri yok.

Mariupol Belediye Başkanı’nın danışmanı Petro Andryuşçenko gazetecilere şu şekilde aktardı “İnsanlarımız sıcak Azak bölgesinden dünyanın kıçına 9.6 bin kilometre uzağa, en sıcak ayın sadece Ağustos’ta bile 21 derece olduğu yere götürüldü, ne için?”

Verkhovna Rada İnsan Hakları Komiseri Lyudmila Denisova, şu anda Rusya Federasyonu’nda bulunan ve Ukrayna’ya veya Avrupa ülkelerine nasıl gideceklerini bilmeyen Ukrayna vatandaşlarına, Rusya sınırının ötesindeki Narva şehrine giden kontrol noktasını kullanmaya çağırdı.

Ombudsman’a göre, Ukraynalılara orada Ukrayna konsolosluğu ve yerel topluluklar yardım edecek.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com