Ukrayna grivnasında kayıp derinleşerek dolar kuru 40 UAH’a sabitlenebilir (tahmin)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Concorde Capital’den bir uzmanın tahminlerine önümüzdeki altı ay içinde dolar döviz kurunun 40 UAH’ı bulması sözkonusudur. Ancak, ekonomideki önemli değişiklikler nedeniyle kesin rakamı tahmin etmek zor.

Concorde Capital’in analitik departmanı başkanı Aleksander Paraşçiy, Ukrayna’da dolar döviz kurunun 40 UAH’a sabitlenebileceğini belirttiği bir toplantıda “Yeni döviz kuru, belki önümüzdeki beş ila altı ay içinde incelenecek, bu kesinlikle bir artış yörüngesinde olacak… Benim görüşüm, 40 UAH’a daha yakın olacak.” dedi.

Tüm büyük AB ülkeleri Ukrayna’nın AB aday statüsüne karşı çıkıyor

Aynı zamanda, savaşın döneminde ekonominin yapısındaki tektonik değişiklikler nedeniyle reel döviz kurunu tahmin etmenin zor olduğunu vurgulayarak, Rus işgalinin başlangıcından itibaren bilişim hizmetlerinin, gıda ürünlerinden sonra ihracattan ikinci büyük payı aldığını belirtti.

Ayrıca, Merkez Bankası’nın rezervi kuru desteklemek için yapılan harcamalarla eritmenin uygun olmadığı politikasını değiştirebileceğine değinerek “Bu nedenle, Merkez Bankası’nın politikasında kademeli bir değişiklik olmasını umuyorum” dedi.

Ödemeler dengesindeki “büyük deliğe” de dikkat çekerek “Örneğin, Mart-Nisan aylarında ödemeler dengesinde neredeyse 4 milyar dolarlık boşluklar açan sözde ticari krediler var… Bunlar çok büyük sorunlar ve para birimi üzerinde baskı yaratıyor… Yani hala büyük boşluklarımız var. Ödemeler dengesi ve şu ana kadar NBU’nun onlara nasıl “tedavi edeceği” belli değil.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com