Ukrayna ABD’nin yardımı olmadan ayakta kalamaz, para çoktan tükendi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Pentagon, Ukrayna'ya 275 milyon dolarlık yeni bir askeri yardım paketi açıkladı

Biden, Kongre’ye Kiev için yeni bir destek paketini mümkün olan en kısa sürede kabul etmesi çağrısında bulundu, zira bu paket olmadan Ukrayna ekonomisi ve ordusu Rusya’nın saldırganlığıyla başa çıkamayacak.

Beyaz Saray, Ukrayna ekonomisi üzerinde beliren tehlike konusunda uyarıda bulundu. Yıl sonuna kadar Amerika Birleşik Devletleri’nin Ukrayna’ya yardım edecek fonları tükenecek. Kongre Ukrayna’ya yeni parasal desteği onaylamazsa, Rusya’nın savaş alanında zafer kazanması daha muhtemel olacak.

Financial Times’da yazdığına göre, Beyaz Saray Bütçe Direktörü Shalanda Young‘ın Kongre liderlerine yazdığı bir mektupta Washington’dan Kiev’e verilen mali ve askeri desteğin azalmasının sonuçlarına ilişkin daha spesifik bir değerlendirme bulunuyor

Young “Yıl sonuna kadar Kongre’nin harekete geçişi olmazsa, Ukrayna’ya ek silah ve teçhizat satın almak ve ABD’nin askeri stoğundan teçhizat sağlamak için kaynaklarımız tükenecek. Bu anı karşılayacak sihirli bir finansman kaynağı yok. Ve neredeyse zamanımız tükeniyor.” diye yazdı.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Beyaz Saray sözcüsü, Ukrayna’nın ekonomisinin gerilemesi halinde “mücadeleyi sürdüremeyeceğine” dikkat çekti. Ona göre Rus lider Vladimir Putin bunu çok iyi biliyor ve bu nedenle Ukrayna ekonomisini yok etmeyi stratejisinin ana parçası haline getirdi. Bu, Ukrayna’nın tahıl ihracatına ve enerji altyapısına yönelik saldırı örneklerinde görülebilir.

Young ayrıca Ukrayna’ya verilecek paranın ABD ekonomisine fayda sağlayacağını da vurguladı. Şubat 2022’de Rusya’nın geniş çaplı işgalinin başlamasından bu yana Washington, Kiev’e 111 milyar dolarlık yardımı onayladı.

Beyaz Saray sözcüsü “Hangi ABD şirketlerinin yeni sözleşmeler alacağını tam olarak tahmin edemesek de, fonun İsrail ve Ukrayna’daki sivillere yönelik saldırılara karşı koruma sağlamak için Alabama ve Teksas’ta, inşa edilen hava savunma sistemleri gibi gelişmiş yetenekler elde etmek için kullanılacağını biliyoruz.” diyerek Gürcistan ve yaklaşık 50 devletten hayati önem taşıyan alt bileşenlerin geldiğini söyledi.

Aynı zamanda Amerikan silah ve teçhizatının tedariğinin durdurulmasının, savaş alanında Ukrayna’ya acı bir darbe indireceğini ve bunun yalnızca cephedeki ilerlemeleri tehlikeye atmakla kalmayıp aynı zamanda Rusya’nın yeni askeri başarıları olasılığını da artıracağını söyleyerek “Zaten yardım güvenlik paketlerimiz küçüldü ve yardım malzemeleri daha sınırlı hale geldi (…) Dünyanın dört bir yanındaki müttefiklerimiz daha fazlasını yapmak için harekete geçerken, ABD’nin desteği kritik öneme sahip ve başkalarıyla (değiştirilemez)” diye ekledi.

Muhabirlerin tartışmalara yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Beyaz Saray’ın uyarısı, AB üye devletlerinin Brüksel’de bir bütçe anlaşmasına varmaya çalıştıkları bir dönemde geldi. Plana göre Ukrayna’ya dört yıl içinde 50 milyar avro tahsis edilecek. Para, geniş çaplı saldırganlığın hasarını onarmak için kullanılacak.

ABD, Ukrayna’ya yardım konusunda anlaşmada gecikti

Financial Times, ABD Başkanı Joe Biden‘ın Ukrayna, İsrail ve Hint-Pasifik de dahil olmak üzere en büyük dış politika öncelikleri için 106 milyar dolarlık acil finansman talebinin “beklemediğini” yazıyor. Bu, Kongre’deki Cumhuriyetçiler arasında Kiev’e yardıma yönelik muhalefetin arttığı bir dönemde geldi.

Yardımın Ukrayna’ya verilmesi fikrinin daha fazla destek bulduğu senato başta olmak üzere bazı yasa yapıcılar, göç ve iltica ile ilgili ek prosedürlerin kabul edilmesinin yanı sıra Kiev için yeni bir paket içeren iki partili bir anlaşmayı müzakere etmeye çalışıyor. Cumhuriyetçiler, Amerika Birleşik Devletleri’ne güney sınırından giren kaçak kişilerin sayısını azaltmaya çalışıyor.

Ancak Senato’da anlaşmaya varılsa dahi Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nden geçip geçemeyeceği belli değil. Temsilciler Meclisi’nin yeni Başkanı Mike Johnson daha önce Ukrayna’ya fon sağlanması konusunda şüpheci davranmıştı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com