Ukrayna’da üniversiteler 2021 yılı harç bedellerini güncelledi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’daki yüksek öğretim kurumları 2021 yılında öğrenim ücretlerini güncelledi. Bir yıllık sözleşmeli eğitim artık daha pahalıya mal olacak ve fiyatlar artmaya devam edecek.

Devlet üniversiteleri, bir yıllık eğitimin maliyetini 2020’de %10 ve 2021’de %10 daha artırdı. Fiyatların 2022’de de %10 artması bekleniyor.

Kiev Şevçenko Ulusal Üniversitesi (KNU)

Bu eğitim kurumu Ukrayna’daki en iyi on üniversiteden birisi ve en pahalısıdır. 2021’de en yüksek bütçeyle finanse edilen uzmanlık alanları tarih, arkeoloji, kütüphane ve arşivleme, sosyal hizmetler bölümleridir. Bu bölümlerde sözleşmeli eğitim yıllık 31.000 grivnaya mal olacak.

İki yabancı dil eğitimi ile Uluslararası İlişkiler Fakültesi yılda 57 bin 400 UAH’a mal olurken, yüksek lisans eğitimi yıllık 70 bin UAH’dan fazla. KNU’da eğitim almanın ortalama maliyeti yılda 44 bin 200 UAH’tır.

Kiev Mohyla Akademisi

En ucuz fakülteler ekoloji ve biyolojidir. Bir yıllık eğitim, yılda 27 bin UAH’a mal olacak. En pahalı fakülteler ise uluslararası ilişkiler, bilgisayar bilimi ve hukuk olup, bir yıllık eğitim 55 bin grivnaya mal olacak. 2020’de bilgisayar teknolojisinin yılda 40 bin UAH’a mal olduğunu belirtmekte fayda var.

Bilge Yaroslav Harkov Ulusal Hukuk Üniversitesi

Uzmanlık alanlarında lisans eğitimi: hukuk, uluslararası hukuk, ekonomi yılda 29 bin 925 UAH, master derecesi ise yılda 38 bin 900 UAH.

Lviv Ulusal Üniversitesi

2021 yılında öğrenciler coğrafya, tarih, bazı kültür-sanat fakülteleri, matematik, filoloji, felsefe fakülteleri için yılda 23 bin 642 UAH ödemek zorunda kalacak. Hukuk, istatistik, yazılım mühendisliği bölümleri ise yılda 36 bin 255’ten başlıyor.

Dnipro Ulusal Üniversitesi

Bu üniversitedeki en ucuz fakülteler matematik, kimya, fizik öğretmenlikleri ile ısı ve enerji mühendisliği bölümleri olup yıllık ücreti 11 bin 300 UAH. Uluslararası ekonomik ilişkiler, halk sağlığı, siber güvenlik, bilgisayar mühendisliği bölümleri ise yılda 32 bin 900 UAH’dan başlamaktadır.

Ukrayna’da okul fiyatları nasıl hesaplanmaktadır?

Geçen yıl Mart ayında, Ukrayna hükümeti eğitim maliyetini hesaplama mekanizmasını revize etti. Karmaşık formüllerden kurtararak eğitimin fiyatını, doğrudan devletin bir devlet öğrencisini eğitmek için ne kadar harcadığına bağladı. Bu paranın miktarına “gösterge maliyeti” veya “gösterge” denir.

Geçen yıl, bir üniversitede asgari öğrenim ücreti, göstergenin en az %60’ı olması gerekiyordu, bu yıl ise en az %70, yeni 2022 akademik yılından itibaren ise %80 olacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com