Türkiye, Jibek Jolı kargo gemisindeki tahılın menşei hakkında soruşturma başlattı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Türkiye, Ukrayna’nın talebi üzerine Berdyansk’tan yola çıkan ve tahıl taşıyan Rus bandıralı “Jibek Joli (Жибек Жолы” adlı bir gemiyi alıkoydu ve kargonun kaynağını araştırıyor. Kiev, geminin Ukrayna tahılının yasadışı ihracatına karıştığına inanıyor.

Bloomberg tarafından Türk yetkililere atıfta bulunularak bildirildiğine göre yerel makamlar tarafından alıkonulan yük gemisi şu anda Türkiye’nin Karasu limanında demirli durumda. Henüz yükünü boşaltmadı, Türkiye tahılın menşeini ve geminin rotasını araştırırken bekletilmektedir.

Bloomberg’e göre Türkiye, Ukrayna limanlarından tahıl ihracatı konusunda BM, Rusya ve Ukrayna ile müzakereler düzenlemeye dahil olduğu için durum konusunda temkinli davranıyor.

Ukrayna benzin istasyonları akaryakıt satışındaki kısıtlamaları kaldırmaya başladı

Gemi, gerekli izinlerin alınmaması nedeniyle Sakarya limanına giremedi. Rus bayrağı altında seyreden gemi Kazak şirketi KTZ Express Shipping’e ait. Ekim ayından bu yana Rus şirketi Green Line ile Kasım ayına kadar mürettebatsız olarak kiralanmış.

Ukrayna hükümeti, kargo gemisinin Ukrayna tahılının yasadışı ihracatına karıştığına inanıyor. O sebeple Kiev, Ankara’ya gemiye el konulması konusunda bir istekte bulundu. Ukrayna Başsavcılığı, Türk Adalet Bakanlığı’na, gemiye yaklaşık 7.000 ton buğday yüklendiğini belirten ilgili bir mektup yazdı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com