The Economist: Putin, savaşını sonsuza kadar finanse edemez

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Pentagon istihbarat şefi: Ukrayna'daki başarısızlıkları Putin'i amaçlarını değiştirmeye zorlayacak

Vladimir Putin, rejiminin iki yıl önce gerçekleştirdiği Ukrayna işgaline halkın desteğini göstermek için 2024 yılı Nisan başında başkanlık seçimleri düzenleyecek.

Arkady Ostrovsky The Economist’teki makalesinde Putin’in Rusya’nın yeni oluşan sivil toplumunu bastırdığını, ülkeyi Batı’dan izole ettiğini, Çin’e daha bağımlı hale getirdiğini ve NATO’yu güçlendirdiğini ekliyor. Rusya’nın 2024 bütçesi, askeri harcamaların %70 oranında, yani GSYİH’nın %6’sına ve tüm harcamaların üçte birine kadar artırılmasını öngörüyor.

Putin’in yıllar boyunca elde ettiği başarılar küçümsenemez. Yüzbinlerce insan öldürüldü, milyonlarcası yerinden edildi. Bunların çoğu Rus füzelerinden kaçan Ukraynalılar. Ancak 1 milyon kadar eğitimli Rus, misilleme ve seferberlik korkusuyla ülkelerinden kaçmış durumda.

Ostrovsky “ Putin uzun süredir Ukrayna’daki savaşı Rusya’nın Batı’ya karşı mücadelesinin bir parçası olarak konumlandırdı, bu nedenle çatışmalar azalsa bile maliyetler düşmeyecek “ diye inanıyor.

Şu ana kadar para sorunu olmadı. Düşünce kuruluşu Re:Russia, savaşın ilk yılında Rusya’nın çoğunluğu petrol ve doğalgazdan olmak üzere 590 milyar dolar ihracat geliri elde ettiğini tahmin ediyor. Bu, önceki on yılın yıllık ortalamasından 160 milyar daha fazla. Savaşın ikinci yılında gelirler hâlâ bu ortalamanın 60 milyar dolar üzerindeydi. Savaşın maliyetinin yılda 100 milyardan fazla olduğu tahmin ediliyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Orta Doğu’da petrol fiyatlarının yükselmesine yol açabilecek bir kızışma Putin’in işine yarayacaktır. Bu gelir onun normal bir görünüm sürdürmesine olanak tanıyor.

Ostrovsky “Fakat savaş ne kadar uzun sürerse bunu yapmak o kadar zor olacak. Uzun bir savaş için Rusya’nın daha fazla askere, subaya ve silaha ihtiyacı var. Bu da kitlesel seferberliği ve askeri üretimin merkezi planlanmasını gerektirecektir. Zayıf demografiye ve yolsuzluğun yaygın olduğu bir ülkede bunu yapmak da kolay değil.” dedi.

Putin kendisini seçimin galibi ilan etmekte sorun yaşamayacak. Savaşının beyhudeliği, zaferinin boşluğunu ortaya çıkardıktan sonra sorunları başlayabilir diyerek “Fakat Putin’in umutları gerçekleşmezse, Donald Trump Beyaz Saray’a dönmezse ve Ukrayna destek almaya devam ederse sorunları daha da kötüleşecek. Geçmişte Putin reytinglerdeki herhangi bir düşüşe savaşa giderek tepki vermişti. Ancak bu seçenek artık onun için mevcut değil ”diye yazdı.

Rusya seçimleri

Rusya’da 7 Nisan 2024 tarihinde devlet başkanını belirlemek için bir seçim yapılacak. Seçimin galibinin 7 Mayıs 2024’te göreve başlaması planlanıyor. Seçimler, Rusya Anayasasında yapılan 2020 değişikliklerinden sonraki ilk seçim olacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com