Tankerler Rusya’dan Avrupa’ya güvenlik açığından faydalanarak petrol taşımaya devam ediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupalı şirketler, yaptırım kısıtlamalarındaki güvenlik açığından yararlanarak saldırgan ülke Rusya ticaret yapmaya devam ediyor.

Investigate Europe sitesinde yazılanlara göre Avrupa tankerleri, Aralık ayından bu yana yürürlükte olan ambargoya rağmen Rus petrolünü Avrupa’ya taşımaya devam ediyor.

Rus petrolünün AB’ye arzına yönelik yasağın 5 Aralık’ta yürürlüğe girdiği kaydedildi. Ancak o zamandan beri Avrupalı tankerler Rus petrolüyle yüzlerce sefer yaptı ve bunların en az yüzü Avrupa limanlarına gitti.

Bu tankerlerin çoğu Yunan uçak gemilerine ait olsa da, Almanya, Monako, Güney Kıbrıs, Danimarka, Norveç ve İngiltere’den gelen gemilerin de yaptırımları ihlal ettiği belirlendi. Bu seferlerin çoğu ise Avrupa sigorta şirketleri tarafından sigortalandı.

Aynı zamanda Avrupa yaptırımları altındaki Rus holding “Sovcomflot”, BAE’de kontrol edilen bir şirket aracılığıyla Avrupa ile deniz ticaretini kontrol etmeye devam ediyor.

Gazetecilerin öğrendiğine göre, yaptırımlardaki küçük bir boşluk sayesinde Rusya’nın Avrupa’ya petrol sevkiyatı devam ediyor. Resmi olarak yasak, Rusya dışından çıkarılan ancak transit olarak Rusya’dan geçen petrolü kapsamıyor. Mesela Kazakistan petrolünü bu şekilde ihraç ediyor.

Petrol yaptırımları uygulayan Avrupa Komisyonu, gazetecilere AB üye devletlerinin hükümetlerinin bu kısıtlamalara uyumu izlemesi gerektiğini söyledi.

Bu yapının temsilcisi, “Yaptırımların uygulanmasına ilişkin münferit vakaların değerlendirilmesi Avrupa Komisyonu’nun yetkisi dahilinde değildir” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com