ISW: Putin büyük bir saldırıya hazırlanıyor: Olası yönler

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Forbes: Rusya Federasyonu bütçesinin dörtte birini Ukrayna'daki doğrudan savaşına harcadı

Rusya Federasyonu’nun lideri Vladimir Putin, önümüzdeki altı ay içinde, büyük olasılıkla Lugansk bölgesinde veya Donetsk’in batısındaki Vugledar bölgesinde, belirleyici bir saldırı için yeni bir girişimde bulunmaya çalışacak.

Savaş Çalışmaları Enstitüsü’ndeki (ISW) analistler “Rusların planlanan saldırısı, Lugansk bölgesinde veya Donetsk bölgesinin Vugledar bölgesinde gerçekleşecek. Lugansk bölgesindeki belirleyici stratejik eylem, ya büyük bir saldırı ya da silahlı kuvvetleri durdurmak için bir Rus savunma operasyonu olabilir.” diye not etti.

Kremlin’in içerdeki kaynakları Bloomberg’e, Rus ordusunun savaş alanında inisiyatifi yeniden kazanmak için yeni bir saldırısının Şubat veya Mart gibi erken bir tarihte başlayabileceğini söylediklerini de ekliyorlar.

ISW, işgalcilerin Zaporijya bölgesindeki son saldırılarının Ukrayna güçlerini dağıtmayı ve Lugansk’a saldırı için koşullar yaratmayı amaçladığına inanıyor.

Ayrıca Rusya Federasyonu, 2. motorlu tüfek tümeninin bazı kısımlarını Belarus Cumhuriyeti’nden Lugansk bölgesine yeniden konuşlandırıyor.

ISW, “Rus askeri blog yazarları, Kiev’e tekrarlanan bir saldırı fikrini bir bilgi operasyonu olarak giderek daha fazla tanımlıyor ve Rus saldırısının en olası hedefinin doğu Ukrayna veya komşu Harkov bölgesi olacağını öne sürüyor.” dedi.

Rus ordusunun yeni saldırısının Ukrayna’nın kuzey kesimini hedef alması pek olası görmeyen analistler, “İşgalcilerin Beyaz Rusya’da saldırı grupları oluşturduklarına dair hiçbir işaret yok. Ayrıca Ruslar, eğitim rotasyonları için çoğunlukla Belarus altyapısını ve eğitim potansiyelini kullanıyor.” diye ekledi.

Ukrayna askeri istihbaratına göre de, Beyaz Rusya üzerinden Kiev’e yeni bir Rus saldırısının olası olmadığı belirtilmelidir. Rus ordusunun ana hedefleri Donetsk ve Lugansk bölgelerinde ortaya çıkacak.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com