AB, Ukrayna’yı yeniden inşa etmek için Rusya’nın donmuş varlıklarını kullanmanın bir yolunu buldu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Avrupa-birliği

Avrupa Birliği, Ukrayna’yı yeniden inşa etmek için dondurulmuş Rus varlıklarını kullanmanın bir yolunu buldu. AB üye ülkelerine, bloğun en az 36.8 milyar dolarlık Rus merkez bankası varlıklarını geçici olarak dondurma yetkisine sahip olduğu bilgisi verildi.

Bloomberg kaynaklarına göre AB Konseyi hukuk servisi, diplomatlara, varlıkların kamulaştırılmaması ve belirli koşulların karşılanması koşuluyla böyle bir planın yasal olarak uygulanabilir olduğu bilgisini verdi. Bu şartlar, bir son kullanma tarihi, likit varlıklara vurgu ve anapara ve faizin bir noktada Rusya’ya iade edileceğine dair netliği içermektedir.

AB, Moskova’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra dondurulmuş Rus varlıklarını kullanma seçeneklerini araştırıyor, ancak öneri tartışmalı ve tartışmalar çok başlangıç aşamasında.

AB yetkilileri ve bazı üye devletler, böyle bir hareketin yasal gerekçesinden ve özellikle dondurulmuş Rusya Merkez Bankası varlıklarının kullanımına ilişkin emsal oluşturabileceğinden endişe duyuyorlar.

BM: Savaş, Ukrayna ekonomisinin yüzde 35’ini yok etti

İlk adım olarak AB, Ukrayna’nın yeniden inşasını finanse etmek için kullanılabilecek karlar elde etmek için Avrupa Birliği veya uluslararası düzeyde varlıkları bir araya getirme olasılığını değerlendiriyor. Dünya Bankası’na göre bu en az 350 milyar dolar.

Tartışmalara aşina olan kaynaklara göre, bazı AB avukatları ilerlemek için bir fırsat görse de bloğun yürütme organı, dondurulan varlıkları kullanmanın yasal yararları ve işin genel karmaşıklığı konusunda temkinli davranıyor. Yetkililer ayrıca herhangi bir planın G7 ile işbirliği içinde uygulanması gerektiğine inanıyor.

AB yöneticisi ayrıca, kullanılabilecek varlıkların kapsamı konusunda daha fazla netlik sağlanana kadar karar vermenin zor olacağı ve ilk adımın bunları belirlemek olacağı konusunda uyardı.

Bir hatırlatma olarak Almanya, yasal sorunlar çözüldüğünde Ukrayna’nın toparlanmasına yardımcı olmak için dondurulmuş Rus varlıklarından milyarlarca avro kullanmaya hazır.

Ayrıca Estonya Başbakanı Kai Kallas, Ukrayna’da yıkılan altyapının bedelini yalnızca Rusya’nın ödemesi gerektiğini söyledi. Bu nedenle, AB’de varlıkların müsaderesinin kayıpları tazmin etmek için kullanılmasına izin verecek mekanizmaların oluşturulması gerekmektedir.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com