Sonbahar’da dolar kuruna ne olacak: Uzman görüşü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Döviz öngörüsü Uzmanlar

Ukrayna’da Isıtma sezonu yaklaştıkça döviz talebi artacaktır. Bir dizi faktör grivnaya karşı devalüasyon havasını güçlendiriyor.

Jvs Bank Avangard’ın hazine ürünleri satış müdürü Yuriy Krokhmal, RBC-Ukrayna ile yaptığı röportajda şunları söyledi.

Uzman, durumun sabit döviz kuru rejiminde kalmaya devam ettiğini belirtti. Bankalararası piyasada işlemler 36,85-36,93 koridorunun üst sınırına yakın seyrediyor. NBU, piyasa talebini karşılamak için rezervlerinden döviz satmaya devam etmektedir. Nakit piyasası 40,50-40,90 aralığında dengelendi.

Sınır muhafızları, Türkiye’den gelen lastik yüklü Tır’da 7 gündür saklanan Suriyeliyi buldu (video)

Krohmal, “NBU temsilcilerinin yorumlarına bakılırsa, mevcut yaklaşım yakın gelecekte de devam edecek, ancak ısıtma sezonuna yaklaştıkça, döviz talebi ve buna bağlı olarak NBU’nun satış ihtiyacı artacak” diyor.

Uzman, şu ana kadar ithalata ek bir vergi getirme planının olmadığını, bunun da Grivnası üzerindeki baskıyı azaltacağını kaydetti. Ancak, bütçenin hala NBU’nun emisyon desteğine ihtiyacı vardır. Devlet tahvillerinin faiz oranları da Grivna’nın enflasyon nedeniyle değer kaybetmesini henüz telafi etmiyor.

Tüm bunlar, NBU’nun ilgili kararlarında yıl sonuna kadar gerçekleşebilecek bir devalüasyon havası yaratıyor. Özellikle de küresel mali destek cari bütçe harcamalarını telafi etmeye ve ödemeler dengesi açığını kapatmaya yetmeyecekse.”

Euro karşısında dolar: kim kazanır

Krohmal’a göre, USD’nin Euro karşısında güçlenmeye devam etmesi muhtemeldir.

İlk olarak, Avrupa ekonomisi, başta enerji piyasasındaki kriz olmak üzere bölgedeki savaşın doğrudan olumsuz etkilerinden zarar görmeye devam etmektedir. İkinci olarak, ABD Merkez Bankası enflasyonla mücadeleye devam etme niyetini kesin bir dille ifade etmiştir ve bu nedenle daha fazla faiz artırımı göz ardı edilemez.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

Uzman özetle şunları söyledi: “Avrupa Merkez Bankası da kilit faiz oranını yükseltiyor, ancak ‘gecikmeli’ olarak, bu da doları daha cazip hale getirecek.”

NBU başkanı Kyrylo Shevchenko‘nun, Grivna’nın bütçe açığını finanse etmek için “basılmaya” devam etmesi halinde enflasyon için feci sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunduğunu hatırlayın.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com