Scholz: Ukrayna’ya tank tedariki tırmanmaya sebep olmayacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Foto: Twitter / Olaf Scholz

Almanya, Ukrayna’ya tank tedariki konusundaki tutumunu kökten değiştirdi. Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’a göre Batı tanklarının Ukrayna’ya teslimi savaşta yeni bir tırmanışa neden olmayacak.

Bild’e verdiği röportajda bu görüşünü dile getiren Olaf Scholz Vladimir Putin‘in, İkinci Dünya Savaşı sırasında iddia edildiği gibi Alman Leopard tanklarının Rusya’yı yeniden tehdit ettiğinden şikayet ettiğini hatırlatarak, Putin’in bu açıklamasını, Ukrayna’ya yönelik saldırıyı haklı çıkarmaya çalıştığı “bir dizi tuhaf tarihsel karşılaştırmanın devamı” olarak nitelendirdi.

Şansölye, “Hiçbir şey bu savaşı haklı çıkaramaz. Rusya, Ukrayna’ya karşı acımasız bir savaş yürütüyor” dedi.

Almanya’nın müttefikleriyle birlikte kendini savunabilmesi için Ukrayna’ya tank naklettiğini kaydeden Scholz, “Silahların her teslimatı konusundaki kararı dikkatle değerlendirdik ve başta ABD olmak üzere müttefiklerle koordineli hareket ettik. Böyle bir ortak yaklaşım, savaşın tırmanmasına karşı bir korumadır” dedi.

Ukrayna’daki savaş ve Scholz’un konumu

Rusya işgalinin en başından itibaren Almanya Şansölyesi Ukrayna’yı sözlü olarak tam destekledi ve Rusya Federasyonu’nun savaşı kazanmaması gerektiğini ilan etti. Ancak Almanya’dan silah sevkiyatı son derece yavaş ve küçük miktarlarda gerçekleşti.

Şansölye Scholz, Alman silahlarının Ukrayna’ya teslimindeki gecikmeyi, şu veya bu tür silahların yeni bir tırmanışa neden olabileceği gerçeğiyle açıkladı.

Rusya Federasyonu Ukrayna’nın enerji altyapısına dönük büyük bir füze saldırısına başlamadan kısa bir süre önce “Bu çok tehlikeli bir savaş. Ukrayna’yı destekliyoruz. Durumu Rusya ile NATO arasında bir savaş durumuna getirmeyecek şekilde yapıyoruz” dedi.

Scholz, ancak Ocak 2023’ün sonunda nihayet Ukrayna’ya Alman yapımı tanklar tedarik etmeyi kabul etti. Bunun öncesinde, Berlin üzerinde birkaç hafta süren son derece yoğun uluslararası baskı oluştu.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com