Savaşın başlangıcından bu yana dokuz milyondan fazla Ukraynalı sınır geçti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Savaşın başlangıcından bu yana dokuz milyondan fazla Ukraynalı sınır geçti

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin verilerine göre Rusya ile savaşın başlamasından bu yana dokuz milyondan fazla insan Ukrayna sınırını geçti. En yüksek sayıda Ukraynalı mülteci ise Polonya’da.

Reuters’de yer alan ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından yapılan açıklamaya göre 24 Şubat’tan itibaren Ukrayna’dan toplam 9 milyon 136 bin 006 sınır geçişinin kaydedildiği bildirildi.

Ukrayna’da kadınların askerlik kaydı: Hangi mesleklere sahip kadınlar başvurmak zorunda?

Polonya, Avrupa Birliği’nde Ukraynalı mültecileri kabul etme açısından lider ülke oldu: 11 Temmuz itibariyle, savaştan kaçan 1,221,596 Ukraynalı ülkede resmi olarak kaydedildi. Yaklaşık 900,000 Almanya’ya, 391,000 Çek Cumhuriyeti’ne ve yaklaşık 150,000’i Türkiye ve 150,000 kadarı da İtalya’ya sığındı. Moldova, Romanya ve Slovakya’nın her birinde de 80 binden biraz fazla mülteci bulunmaktadır.

BM tahminlerine göre, 12 Temmuz itibariyle Rusya’da Ukrayna’dan 1,625,531 mülteci bulunuyordu. Rus medyası, güvenlik güçlerine atıfta bulunarak 2 milyondan fazla insan olduğunu iddia ediyor. Rusya Federasyonu’ndaki mültecilerin tam sayısını bulmak mümkün değil: işgalci ülke, mültecilerin nasıl kayıt altına alındığına ve hangi statüye sahip olduklarına dair veri sağlamıyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından altı Avrupa ülkesinde yapılan bir araştırmaya göre, orada sığınma alan Ukraynalıların çoğu, savaşın bitiminden sonra anavatanlarına dönmek istiyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com