Savaşı ne durduracak, Putin ne istiyor ve Ukrayna nasıl yeniden inşa edilecek?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

23 Nisan Cumartesi akşamı, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, savaşın ikinci ayını doldurduğu şu günlerde bir basın toplantısını düzenledi. Kiev metrosunun istasyonlarından birinde düzenlenen toplantının ana konusu Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı ve barışın nasıl sağlanacağı oldu.

Cephedeki en zor günlerden biri hakkında

“Artık Mariupol’de farklı bir durum var. Bugün en zor günlerden biri. Denizden, karadan ve her yerden ateş ediyorlar. Tanklar, toplar, ellerinden gelen her şeyle ateş ediyorlar. Orada bulunan Azaklardan bir saat önce saldırı hazırlığında olduklarının sinyali geldi. Oraya gideceğiz ve oraya gider gitmez, herhangi bir medeni toplum gibi, bu soruna insani bir çözüm sunacağız.”

Odessa’ya roket saldırısı hakkında

Yedi füze. Bunlar bizim Paskalya günlerimizde “harika” değil mi? Yedi füze bugün Odessa’ya atıldı. Yedi! İki atış yaptık. Hava savunmasının nasıl çalıştığını anlayın. Yedi roket … bir roket apartmana çarptı. Sekiz kişi öldü, 18 veya 20 kişi yaralandı. Üç aylık bir bebek öldü, üç aylık!. Savaş bu bebek bir aylıkken başladı. Bunların nasıl bir şey olduğunu hayal edebiliyor musunuz… Neler oluyor? Kokmuş pislikler! Onlara başka ne denir ki?! Başka bir kelime yok. Sadece pislik.”

Mariupol’un olası askeri ablukası hakkında

Şehirlerimizin askeri olarak ablukasını kaldırmaya tamamen ahlaki olarak hakkımız var ve bunu yapabileceğimize dair büyük umutlarımız var. Şimdi hazır mıyız? Hayır. Kimseye inanmayın. Askeri ablukayı kaldırmaya hazır değiliz . Bu arada, şu anda Azovstal’ı savunan adamlar bunu çok iyi anlıyorlar. Bu bir gerçek.”

The Telegraph: Kremlin Ukrayna’da savaşa hazırlanırken AB ülkeleri Rusya’ya silah sattı

Rusya’nın Ukraynalıları sınır dışı etmesi hakkında

Devletimizin işgal altındaki topraklarından Rusya’da veya işgal altındaki Doğu’da yaklaşık yarım milyon kişinin sınır dışı edildiğine inanıyoruz. Çocuklara gelince, kesin bir rakam yok. Hatırlıyorum da 5.000 civarında bir yerde… Rakamlar bunlar. yaklaşık bir hafta önceydi. Doğru olduklarından emin değilim ama kesinlikle daha az değil.”

Güney Ukrayna’nın olası ele geçirilmesi hakkında

“Transdinyester, Moldova’ya gelince: trajedi Mariupol’dekiyle aynı olur mu, olabilir mi? Evet, olabilir. Binlerce tank, binlerce zırhlı araç. Zor durum. Rusya Federasyonu’nun sınırlarımız çevresinde, zaten bizim topraklarımızda birikmesi. Evet, böyle bir koridordan geçmek istiyorlar.”

Kırım’a su temini hakkında

“Onlar Kırım’a bir koridor yapıp içme suyuna sahip olmak istiyorlar. Zaten var, bu toprakları zaten işgal ettiler. Bu kadar basit olmasa da su yok, yeterli koridor yok. Bu insanların duracağına inanmayın.”

Rusya tarafından nükleer silahların olası kullanımı hakkında

Makul bir insanın nükleer silah kullanabileceğini düşünmüyorum. Köşeye sıkıştırılmamış ama gerçeklikle bağını koparmış, sağduyusunu kaybetmiş bir insanın kullanması mümkün olabilir diye düşünüyorum. Bunun bir tesadüf olduğunu düşünmüyorum. Rus liderliği gerçeklikten ve yeterlilikten tamamen kopmazsa nükleer silahları kullanmayacak ve kullanamaz. Rusya Federasyonu bunu yapabilir mi? Belki “Ben böyle şeylere inanmak istemiyorum, dürüstçe söyleyeceğim.”

Müzakerelerin askıya alınması şartıyla

“Mariupol’deki halkımız yok edilirse, yeni sözde cumhuriyetlerde sözde referandum ilan edilirse, Ukrayna her türlü müzakere sürecinden çekilecektir. Ancak geçici olarak işgal edilen topraklarda bulunan halkımız bunu bilmeli ve işgalcilere yardım etmemelidir. “

Türkiye’de müzakerelerin devamı hakkında

Türkiye’de görüşmeler devam edecek mi? Bu başka bir Vladimir için bir soru… Vladimiroviç. Gruplarımızın buluşması büyük ölçüde Vladimir Vladimiroviç’in (Putin) arzusuna bağlı. Çünkü buluşması kolay… Genelde severiz Türkiye’yi, ama biz savaştayız. Şimdi dinlenmek için değil, kesinlikle tatil köyleri için de değil ve kesinlikle böyle bir ruh halimiz yok.”

Rusya’nın söylemini değiştirmek üzerine

Başlangıçta Rusya Federasyonu’ndan bir ültimatom aldık çünkü mesele anlaşmalar ve müzakerelerle ilgili değil. Çünkü ‘Ukrayna yapmalı’ diyor. Ve gördük ki Rusya Federasyonu’nun mesajlarından gelen ültimatomdaki noktalar bir yerlerde kaybolmaya başladı. Daha sonra alt gruplarımızın müzakereleri başladı ve bu Türkiye’de bir tebliğin hazırlanmasına yol açtı, bildiğim kadarıyla Rusya’nın önce olumlu yanıt verdi; ardından ülke içinde yüksek eleştiriler aldı. Yetkililerin insanların beyinlerini o kadar çok yıkadıkları ortaya çıktı ki, bunu yapmayı beklemiyorlardı. Ukrayna nefretini medya sayesinde kendi elleriyle yaptılar. Ve sonra, Ukrayna’ya olan nefretin düzeyine kendilerinin de şaşırdıklarını düşünüyorum. Sonra deyim yerindeyse tebliğimize cevaplar vermeye başladılar. Gruplarımız bu yanıtlarla çalışıyor. Bence en acil meseleler güvenlik garantileri ve tarafsızlık, Donbass ve Kırım’ın kaderi. Başka soru olmadığına inanıyorum. Diğerleri siyasi gösterilerden ibarettir.

Amerika Birleşik Devletleri’nden silah temini hakkında

Birleşik Devletler bir dünya lideri, bu yüzden müzakere ve yardımın tonunu onlar belirliyor. Çoğunlukla bir Avrupa ülkesinin bize şu ya da bu önemli silahı sağlayıp sağlayamayacağını etkiliyorlar. Bu yüzden stratejik bir ortak. Bu yüzden bu stratejik ortaklığa inanıyorum. Ama her şeyin daha hızlı olmasını istiyorum.”

Kremlin’in Ukrayna’ya silah tedarikine tepkisi hakkında

“Ukrayna’ya silah tedarikine gelince, kesinlikle Rusya’nın görüşü bizi ilgilendirmiyor. Bu ikmali bize savaşın başında da yapmışlar. Bu tür malzemeler için onlara minnettarız.”

Putin hakkında

Bunca yıldır neden masaya ya da sandalyeye tutunduğunu değerlendirmek benim için zor. Onun ve ordusunun topraklarımıza gelmesinden ve sürünen işgal kobrasının geçen her gün ve her yıl işgali sürdürmesinin sebeplerini düşünmüyorum.”

Putin ile görüşme hakkında

İstemiyorum ama sorunu diplomasi yoluyla çözmeyi planlıyorsak Rusya Devlet Başkanı ile görüşmem gerekiyor.”

Irkçılık hakkında

“Rusya’nın yaptığı Nazizmdir. Öldürme biçimleri, işkence yapmaları, küçük çocuklara yaptıkları, tecavüz, olan her şey; bu bir tezahür bile değil, bu Nazizmdir. Tarihsel olarak, devleti tarihte bu şekilde yer alacaktır. Kimsenin icat etmediği, ancak Ukrayna’da ve Avrupa’da herkesin ırkçılık olarak tekrarladığı bir kelime ile. Sadece herkesin bunun ırkçılık olduğunu söylemesi dolayısıyla değil.”

Savaşın sonu hakkında

“Bence bu savaşı başlatan kişi tarafından durdurulabilir .”

Rus işgalciler için mahkeme hakkında

“İnsanları, çocukları öldürmek için bu utanç verici emirleri veren herkes muhakkak mahkemenin önünde yerini alacaktır… Buna inanıyorum, uluslararası sürecin nasıl olduğunu, uluslararası mahkemenin nasıl olduğunu biliyoruz. Bu yıllarca sürüyor. Bekleyeceğiz, Ben böyle beklemeyeceksem, çocuklarımız mutlaka bekleyecektir. İnanıyorum ki bu, bu devletin siyasetine son çivisi olacaktır.”

Silah temini ve Ukrayna’nın kurtuluşu hakkında

Geçtikleri her şey ve Allah korusun işgal ettikleri her şey; her şeyi geri alacağız. Ve bu 10-20 yıl değil. Yeterince silah olur mu, yeteri kadar bol olur olmaz, geçici olarak işgal edilmiş şu ya da bu toprakları derhal geri alacağız. Bu, Ukrayna’daki bizim savaşımız. Doğuda, Harkov bölgesindeki durum bu.”

Güvenliğiniz hakkında

Korkmaya hakkım yok, çünkü halkımız hiçbir şeyden korkmadığını gösterdi. Çok korkmuyorum. Ailem ve korumalarım yeterince korkuyor. Onlarla görüşmekten korkmuyorum. Rusya Federasyonu Başkanı “Korkmaya hakkım yok çünkü halkımız hiçbir şeyden korkmadığını gösterdi. İnsanlar tankları ve diğer Rus teçhizatını çıplak olarak durdurdu, ayrıca Ukrayna Silahlı Kuvvetlerimiz Ulusal Muhafızlarımız var.”

AGİT, işgal altındaki Donetsk ve Lugansk’ta bazı çalışanlarının yasadışı olarak gözaltına alındığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı ve Savunma Bakanı’nın Kiev ziyareti hakkında

Amerika Birleşik Devletleri’nden yetkililer yarın gelecekler. Savunma Bakanı ve Dışişleri Bakanı ile bir görüşmem olacak. Güvenlik, ABD Başkanı’na Ukrayna halkını destekleme fırsatı verene kadar bekleyeceğiz.”

Sadece hediyeler veya bazı “kekler” beklemiyoruz – somut şeyler ve somut silahlara sair bir sinyal bekliyoruz.”

BM Genel Sekreteri’nin Kiev ziyareti hakkında

Bize gelecek olan Genel Sekreter ile görüşeceğiz. Onunla konuşacağız. Bana öyle geliyor ki, pozisyonunu değiştirmek ve Ukrayna’yı desteklemek için pozisyonunu güçlendirmek konusunda birçok adım attık. Onunla birkaç kişisel görüşmem oldu. Ukrayna ve Rusya arasındaki ilişkilerde hiçbir dengenin olamayacağını yeterince kesin bir şekilde söyledi.

Gürcistan ile zor ilişkiler hakkında

“Gürcü halkının AB ve NATO’da olmak istediğine inanıyorum. Bu onların seçimi ve Ukrayna buna her zaman saygı gösterecek. Ama bana öyle geliyor ki cevaplarını kendi ülkelerinde bulacaklar. Büyükelçinin dönüşüne gelince, biz Hükümetlerinin liderlerinin desteğini hissettiğimiz anda Ukrayna büyükelçisini dost Gürcistan’a kesinlikle geri göndereceğiz.”

Ve Gürcü liderlerinin pozisyonunu gerçekten anlamıyorum. Evet, anlamıyorum. Bu yüzden bu kadar çok alınıyorum. Ve bence buna değmez, bunun için gidiyorlar. Bu yaptırımları dayatmıyoruz, bu kuruşları. İki devletin tarihi, böyle bir mahallenin tarihidir. Aramızdaki kilometrelere rağmen komşuyuz. Rusya ile olduğumuzdan çok daha yakınız.

Müzakerelerde Türkiye ile Azerbaycan arasında arabuluculuk olasılığı hakkında

Türkiye ve Azerbaycan ile iyi ilişkilerimiz var. Sonuçta Türkiye’de alt gruplarımızın diplomatik görüşmeleri yapılıyor. Türkiye, arabulucu olmaya hazır ülkeler arasında lider olmak istediğini gösteriyor. Türkiye açıkçası güvenlik garantörleri arasında olacağını ve olmak istediğini belirtiyor. Bunu Azerbaycan’dan gerçekten duymadım.”

Polonya’ya olası bir ziyaret hakkında

60 gündür bu soruyu duyuyorum – bir yere gitmek ister miydim. Ve buna hakkım yoksa. Dürüst olmak gerekirse – istemiyorum . Tüm saygımla – Polonya’ya gerçekten büyük saygı duyuyorum. Onlar dostlarımız, Polonya’nın lideri, Polonya halkı… 2.5 milyon insanımızı kabul etmek büyük bir yardımdır. Zor zamanlarda bunu yapmak bir ulusun diğerine karşı özel bir tavrıdır. Bu nedenle Polonya’ya ancak teşekkür edebilirim. Aslında Ukrayna’nın çok güvenli ve dostane komşusu. Uzun ve ciddi olacağına inanıyorum. “

Papa’nın yardımı hakkında

“Gerçekten de Mariupol’a giden insani yardım koridorlarının engelini kaldırmaya çalışmasını istedim. Kendisinden ricamız bu ve bazı sinyaller var. Söylemek için çok erken ama onu bekliyoruz. Büyük bir görevi var. Birçok kişi tarafından güveniliyor.”.

Abramoviç’in Kiev ziyareti hakkında

Abramoviç. Bildiğim kadarıyla (ve çok şey biliyorum), Rus müzakere ekibinin bir parçası. Kiev’deydi. Görüşmelerinin biçimini tartışmaya hazır değilim.”

İtalya’nın desteği hakkında

İtalya bizi destekliyor. Siyasi olarak ve silahla bizi destekliyor ve bunun hakkında konuşmaktan korkmuyorlar. İtalya’ya minnettarım, İtalyan halkına minnettarım, Başbakan’a minnettarım, ve bu doğru. Başbakan Draghi’yi Ukrayna’ya bekliyoruz. Ukrayna toplumundan destek bekliyor. Onun için önemli olduğunu düşünüyorum.”

Avrupa’daki Rus savaşı nedeniyle dünyadaki açlık hakkında

“Asya, Arap ülkeleri, Afrika ülkeleri için mevcut zorluğa bakın: örneğin abluka, tahılımızın arzı. Tahıl, arpa, mısır; gerçekten gelişmiş bir devlet olduğumuz noktalar. 110 milyon ton. 20 milyon ton Ukrayna pazarını doyurmak için bu yeterli. 90 milyon ton bu ülkeler tarafından alınamayacak. Bir fiyat artışı olacak, bazı ülkelerde kıtlık olacak. Rusya Federasyonu bunu yaptı. Ukrayna’da savaş sadece ukrayna’da bir savaş değil, Ukrayna’da gıda ürünleri, artık bunun Avrupa’da bir savaş olmadığını, tüm canlılara saygısızlıktan dolayı diğer kıtalarda bir savaş olduğunu görüyoruz. Dünya hukukuna saygısızlık. “

Ukrayna’nın NATO üyeliği hakkında

“Herkes bunun Rusya Federasyonu ile savaşın başlangıcı olmama ihtimalinin yüksek olduğunu görüyor. Öyle düşünüyorum ve cumhurbaşkanlığımın başından beri fikrim değişmedi. Bunu Genel Sekreter ve Büyük Avrupa güçlerinin liderleriyle, hem NATO’da hem de AB’deki ülke liderleriyle de konuştum.. Bu nedenle, bunun İttifak’ın Ukrayna ile ilgili stratejik bir hatası olduğuna inanıyorum.

Savaştan sonra Ukrayna’nın restorasyonu hakkında

Bir konsey (savaş sonrası Ulusal Yeniden Yapılanma Konseyi) oluşturuldu . Bu konseye üye olan hükümet yetkililerinin bir listesi var. Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nin temsilcileri var vs. Bu listenin güncelleneceğini düşünüyorum. Ursula von der Leyen bu programı tamamen destekliyor, Charles Michel de tamamen destekliyor. Ayrıca, İngiltere, İsveç, İspanya ve diğer birçok ülkenin liderleriyle devletin yeniden inşası konusunda ikili görüşmelere başladık.

Ukraynalıların tek bir ulusta birleşmesi üzerine

Bence Ukrayna zaten gerçekten her şeyi yaptı. Tamamiyle birleştik ve asıl mesele, tüm bunların savaşın sonuna kadar kalması ve savaştan sonra devam etmesidir. Biz çok yakınlaştık birbirimize … Şimdi, böyle bir birlik var. Bence bu 1 numaralı bir silahtır. Bu yüzden Ukrayna’nın tüm bunları yaptığına inanıyorum. Bunu farklı nedenlerle yaptı. Ve bu birliğin farklı kahramanları. Ve birçoğu var.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com