Cam kıtlığı Ukrayna’yı tehdit ediyor: Pencere fiyatları iki katına çıktı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yüksek talep ve hammadde sıkıntısı Ukrayna’da pencere fiyatlarını yukarı çekiyor. Savaştan önce Rusya ve Belarus’tan 300 bin tondan fazla cam satın alındı.

Ukrayna’da, düşmanlıkların bir sonucundaki büyük yıkım nedeniyle, pencereler için cam sıkıntısı olabilir. 24 Şubat’a kadar bu ürünün ana tedarikçileri Rusya ve Beyaz Rusya idi.

Artık üreticiler hızla yeni tedarikçiler bulmaya çalışıyor. Aynı zamanda, Ukrayna’da cam fiyatları savaşın başlangıcından beri 1.5-2 kat artarkenn metrekare başına 270-320 UAH’a kadar fırladı.

Forbes’te yayınlanan makalede FRAM pencere imalat şirketinin sahibi Oleksandr Kirilenko’ya göre, Ukrayna şimdiden Avrupa’dan hammadde ithal etmeye başlıyor. Özellikle Çernigov, Kiev ve Jitomir bölgelerinde pencere üretimi yapan FRAM, Bulgaristan’dan teslimatlar ayarladı. Ancak Avrupa Birliği’nden gelen hammaddeler Rusya Federasyonu ve Beyaz Rusya’dan gelenlere göre %30 daha pahalıdır. Savaştan önce Ukrayna bu ülkelerden, 150 milyon dolara 340 bin ton cam satın almıştı.

Herson sakinleri sözde referanduma karşı miting yapacak

Rus ve Belarus camı, üretimi için doğalgaza ihtiyaç gerekmesi dolyısıyla Rusya Federasyonu’nda Avrupa camından daha ucuzdur.

Kirilenko “Geçen yıl AB’de gaz fiyatları yükseldiğinde, birçok Avrupalı şirket de Rusya’dan cam satın aldı ve tedariklerimiz sınırlıydı.” diyor.

Sadece Ukrayna’nın orta kesiminde aylık cam ihtiyacı 30-40 vagon veya 290 bin metrekareye kadar. Şirketler bu tür malzemeleri Avrupa’dan temin edemezlerse, uzmanlar ülkenin cam sıkıntısı yaşayabileceğini gözardı etmiyor.

Aynı zamanda, bir başka piyasa katılımcısı olan Stekloplast, önümüzdeki ay günde 500 pencere üretmeyi planlıyor. İşletmenin ortak sahibi Natalya Yeremeeva, doğu bölgelerinin ve Kiev bölgesinin sakinlerinin artan talebine dikkat çekerek “Bu nedenle, gelecekteki müşterilere daha yakın olmak için fabrikamızı Dnipro’dan ülkenin batısına taşımamaya karar verdik.” diyor.

Savaştan önce Stekloplast, geliştiricilere pencere satmaya odaklandı. Şirketin projelerinden biri, Mart ayı başlarında Rus birlikleri tarafından tahrip edilen Retroville alışveriş merkeziydi. Ancak şimdi, Stekloplast özel müşteriler için ısmarlama üretime geri döndü.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com