Rusya Savunma Bakanlığı: Rusya “tahıl anlaşmasına” katılımı askıya aldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Türkiye, Karadeniz'de "tahıl koridoru" sorununa çözümün yakın olduğunu açıkladı.

Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı, Moskova’nın Ukrayna limanlarından tahıl ihracatına ilişkin anlaşmaların uygulanmasına katılımını sona erdirdiğini duyurdu.

Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, “Rus tarafı, Ukrayna limanlarından tarım ürünlerinin ihracatına ilişkin anlaşmaların uygulanmasına katılımı durduruyor.” denildi.

Kararın sebeni olarak ise “Ukrayna’nın 29 Ekim’de “Karadeniz Girişimi” çerçevesinde Ukrayna tahılı taşıyan gemilerin güvenliğini garanti altına alan Karadeniz Filosu gemilerine yönelik saldırısı ışığında, büyükelçilik BM Genel Sekreteri’ne bilgi verdi. Rusya buna katılımını durduruyor” şeklinde açıklama yapıldı.

İstanbul’daki Ortak Koordinasyon Merkezi (KİK), Karadeniz Tahıl Girişimi’nden çekilme beyanlarıyla ilgili olarak Rusya Federasyonu yetkilileriyle temas halinde olup, taraflara anlaşmaların uygulanmasını tehlikeye atacak eylemlerden kaçınmaları çağrısında bulundu.

KİK’den yanıt olarak, “Rusya Federasyonu’ndan, Rus Karadeniz Filosuna yapılan saldırının ardından Karadeniz Tahıl Girişimi’ne katılımlarının askıya alındığına dair bir mesaj gördük. Bu konuda Rus makamlarıyla temas halindeyiz.” denildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’nın karara tepkisi

Ukrayna cumhurbaşkanlığı ise ihracatın askıya alınmasına ilişkin açıklamalara şimdiden tepki göstererek, bunu yeni bir şantaj olarak nitelendirdi. Cumhurbaşkanlığı ofisi başkanı Andrey Yermak “Rus şantajının ilkel doğası. Nükleer şantaj, enerji şantajı, yiyecek… Tüm dünyanın güldüğü bir “kirli bomba” ile ilgili kurgular yaptılar. Kendi tesislerine yapılan kurgusal terörist saldırılar… Her şey çok basit ve tahmin edilebilir.” dedi.

Ukrayna Altyapı Bakanlığı’na göre, “tahıl anlaşmasının” üç ayı boyunca Asya, Avrupa ve Afrika ülkeleri için gıda taşıyan 403 gemi Ukrayna’dan ayrıldı. 9.1 milyon ton tarım ürünü ihraç edildi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com