Rusya, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan üzerinden uluslararası pazarlarda “boşluklar” arıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna istihbaratına göre, Rusya yaptırımlardan kaçınmak ve Rus ürünlerini uluslararası pazarlara yeniden ihraç etmek için Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan ile pazarlık yapıyor.

Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Müdürlüğü basın servisi “Ukrayna’nın askeri istihbaratına göre Moskova, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (CSTO ya da KGAÖ) ülkelerinde Rus askeri ve çift amaçlı kullanılan ürünlerin bileşenlerin üretimini, özellikle de yabancı bileşenlerin kullanılmasını gerektirenleri organize etmeyi planlıyor. Ayrıca, CSTO üye devletlerinin Rusya’ya olan ekonomik bağımlılığını artıracak; bu aynı zamanda Kremlin’in de çıkarınadır. Moskova ayrıca Rus ürünlerini de uluslararası pazarlara ihraç etmek için Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan ile görüşmelerde bulunuyor. Gürcü, Ermeni ve Azerbaycan ürünlerinin tedarik edilmesi ve üçüncü ülkelere ihraç edilmesi planlanmaktadır. Bu ülkelerde şimdiden 200’den fazla şirket kuruldu” denildi.

İbrahim Kalın, Ukrayna devlet başkanı Zelenskiy ile görüştü

Ermenistan’ın özellikle bilişim sektöründe Rus şirketlerinin iş yapması için elverişli koşullar yarattığı kaydediliyor. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik geniş çaplı saldırganlığının başlangıcından bu yana, yaklaşık 85 bin Rus vatandaşı ve 113 bilişim şirketi Ermenistan’a geldi. Rus vatandaşları, Ermenistan’da hem Ermenistan hem de Rusya’nın bütçelerine vergi ödeyecek yaklaşık 1000 özel işletme ve 250’den fazla LLC kurdu.

Buna ek olarak, önde gelen Rus hava savunma ekipmanı üreticisi “Ulyanovsk Mekanik Fabrikası”, Almanya’da üretilen bileşenleri elde etmek için Kazakistan’ı kullanmak istemektedir. İşgal öncesinde Rusya, Buk tipi uçaksavar füzeleri ve Tunguska uçaksavar füze sistemlerinin üretimi/modernizasyonu için gerekli olan Alman ürünlerini satın almış ve artan yaptırımlar karşısında bu ürünleri tedarik etmek imkansız hale gelmişti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com