Rusya, Kırım’ı kontrol etmek için Herson’u uzun vadeli işgal etmeyi hedefliyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
foto: REUTERS

İngiliz istihbaratına göre Herson’da Rus yanlısı yönetimin ortaya çıkması ve Ukrayna’ya geri dönmenin “imkansızlığı” hakkındaki açıklamalarının da bu hedefleri ortaya koyduğunu göstermektedir.

Herson’daki işgalci yönetimin, şehri Ukrayna kontrolüne geri dönmesinin “imkansızlığına” ilişkin son açıklamaları, muhtemelen Rusya’nın uzun vadede Herson’da güçlü siyasi ve ekonomik nüfuz kullanma niyetini gösteriyor.

İngiliz Savunma Bakanlığı tarafından İngiliz istihbarat verilerine atıfta bulunularak hazırlanan rapora göre Herson’daki işgalciler 1 Mayıs itibariyle Rus rublesini kullanımını yaygınlaştırmayı planlıyor.

Rus ordusunun savaş kayıpları: 23 bin 200 asker ve 1008 tank kaybetti

İstihbarat raporunda, “Rusya, Mart ayı başlarında güneydeki Herson kentini ele geçirdikten sonra, Rus yanlısı bir yönetim kurarak şehir ve çevresindeki bölgeler üzerindeki kontrolünü meşrulaştırmaya çalıştı” denildi.

İstihbarat yetkililerine göre, Herson ve ulaşım bağlantılarının uzun vadeli kontrolü, Rusya’nın kuzey ve batı ilerlemesini destekleme yeteneğini artıracak ve Kırım üzerindeki Rus kontrolünün güvenliğini artıracak.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı’na göre, Rus ordusu Herson bölgesinin idari sınırlarına ulaşmak; Nikolayev ve Krivoy Rog şehirlerine saldırı için elverişli koşulları oluşturmaya dönük askeri operasyonlar yürütüyor.

Rus işgalciler Mayıs ayı başlarında işgal altındaki Herson bölgesinde sözde bağımsız cumhuriyet ilan etmek için bir referandum düzenlemeyi planlıyorlar.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com