Rusya, füzelerle Ukrayna’yı yok ediyor: NATO acil toplantı talebini destekledi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, son dönemde gerçekleşen büyük füze saldırıları nedeniyle NATO’ya benzer bir talepte bulundu. Ukrayna tarafının talebi üzerine Ukrayna-NATO Konseyi, Rusya’nın büyük füze ve dron saldırılarıyla ilgili olarak acil toplantı yapacak .

Dışişleri Bakanı Dmitryi Kuleba toplantının ana konusunun Ukrayna’nın uçaksavar savunmasının güçlendirilmesi olacağını açıkladığı mesajındaNATO, Rusya’nın devasa füze ve insansız hava aracı saldırılarına yanıt olarak Ukrayna’nın Ukrayna-NATO Konseyi’nin acil toplantı talebini destekledi. Önemli konulardan biri Ukrayna’nın hava savunmasının güçlendirilmesi olacak. Artan Rus terörünün arka planına karşı Avrupa-Atlantik birliğinin önemli bir sinyali.” şeklinde yazdı.

Rusya tatil döneminde Ukrayna’ya füze saldırıları düzenledi

29 Aralık’ta Rusya Federasyonu Ukrayna’ya büyük bir saldırı düzenledi: 158 hava saldırısı aracı kullandı. Hava savunma kuvvetleri 87 adet Kh-101, Kh-555, Kh-55 seyir füzelerinin yanı sıra 27 adet Shahed-136/131 saldırı dronu olmak üzere 114 hedefi düşürmeyi başardı.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Çarpmanın etkisiyle özellikle başkentte metro istasyonu, konut ve konut dışı binalarda hasar meydana geldi. Çok sayıda ölü ve yaralı nedeniyle 1 Ocak Kiev’de yas günü ilan edildi. Kiev’de 30 kişi öldü, 29 kişi yaralandı.

Genel olarak 29 Aralık’ta gerçekleşen saldırı sonucunda Ukrayna genelinde 10 bölgede 18 yerleşim birimi etkilendi. 170 kişi yaralandı; 53 kişi öldü.

Düşman, birkaç gün önce olduğu gibi 29 Aralık 2023’te de 2 Ocak’ta çeşitli türde hava saldırılarıyla toplu saldırısını tekrarladı. Hava savunucuları toplam 72 (fırlatılan 99 füzeden) füzeyi ortadan kaldırdı: 10 adet Kh-47M2 “Kincal” aerobalistik füze; 59 adet Kh-101/Kh-555/Kh-55 seyir füzesi; 3 Kalibr seyir füzesi. Rusya’nın fırlattığı 35 adet “Shahed-136/131” saldırı İHA’sının tamamı da imha edildi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com