En büyük esir değişimi: 230 Ukraynalı savaş esiri Rus esaretinden döndü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, mübadele kapsamında 5’i kadın olmak üzere 230 Ukraynalı asker ve sivilin Rus esaretinden kurtulduğunu duyurdu.

Zelenskiy “Bizimkiler evde. 200’den fazla askerimiz ve sivilimiz Rus esaretinden geri döndü. Askerler, çavuşlar, subaylar. Silahlı Kuvvetler, Ulusal Muhafızlar, Donanma, sınır muhafızları askerleri. Askerlerimizin bir kısmı Mariupol ve Azovstal’ı savundu. Tüm zorluklara rağmen insanlarımızı evlerine döndüren herkese teşekkür ederiz! Askerlerimize teşekkür ederiz! Şu anda Rusya esaretinde olan tüm insanlarımızı geri döndürmek için her şeyi yapacağız.” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Geri gönderilenler arasında, Uluslararası Kızılhaç Komitesi tarafından onaylanan resmi savaş esiri statüsüne sahip olanlar (182 kişi) ve ayrıca kayıp olduğu düşünülen ve “aranan kişi” statüsüne sahip olan 48 Ukraynalı asker de vardı.

Serbest bırakılanların çoğu erkek (225), beşi ise kadın. 213 kişi er ve çavuş, 11 kişi ise subay.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi başkanı Andrey Yermak açıklamasında , “Uzun bir aradan sonra zor bir değişim. Bu, ekibin büyük çabalarının bir sonucudur. Düşman, sivil öğretmenleri ve son ana kadar Mariupol’de kalan ve insanlara insani yardım götüren bir polis memurunu esir tuttu.” dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, “zorlu müzakere süreci sonucunda” 3 Ocak’ta 248 Rus askeri Rusya’ya döndü. Takas, Birleşik Arap Emirlikleri’nin aracılığıyla gerçekleştirildi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com