Rus varlıklarına el konulması ve kamulaştırılması, Ukrayna’ya 28 milyar UAH getirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna, koronavirüsle mücadeleye bir yılda 46.4 milyar UAH harcadı

Rus varlıklarına el konulmasıyla oluşan gelirlerin çoğu Rus bankalarının millileştirilmesiyle sağlandı. Neredeyse 26 milyar UAH. Ukrayna henüz el konulan tek bir varlığı bile satmadı.

Rus varlıkları, işgalin başlangıcından bu yana Ukrayna devlet bütçesine 28.3 milyar UAH gelir getirdi. Hazırlanan bir raporda analistler, Devlet Hazinesi ve mahkeme sicilinden alınan verilere atıfta bulunarak “Ukrayna, çeşitli el koyma mekanizmaları ve Rusların mülklerine el koyma yoluyla 28.3 milyar UAH aldı, ancak çok daha fazlasını alabilir. Saldırganın varlıklarına el konulması, düzinelerce işletmenin satışından bütçeye kaynak çekmelidir ve Rus oligarklarının sadece 12 şirketine el konuldu.” dedi.

En büyük meblağlar, Rus Sberbank ve Web.RF’nin (Uluslararası Rezerv Bankası ve Prominvestbank) mülklerinin millileştirilmesi ve satışı yoluyla toplandı: toplam 25.8 milyar UAH. Bu fonların 17 milyar UAH’ı 2022’de ve 8.8 milyar UAH’ı 2023’te bütçeye gitti.

Diğer bir 1.6 milyar UAH, Varlık İzleme ve Yönetim Ajansı (ARMA) tarafından Rus mülkünün satışından elde edilen para karşılığında savaş tahvillerinin satın alınmasıdır.

Analistler, Ukrayna’da Rusya’ya ait 900’den fazla ticari tesisin henüz kamulaştırılmadığını ve el konulan düzinelerce şirketin bütçeye gelir akışını yavaşlatan ARMA’dan yönetici almadığını belirtiyor. Ayrıca Ukrayna, Ruslardan el konulan tek bir varlığı henüz satmadı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com