Rus saldırganlığı sonucunda 6 milyon evcil hayvan öldü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Rus saldırganlığı sonucunda 6 milyon evcil hayvan öldü

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, savaş sonucunda ülkeye verilen devasa çevresel zararı da açıkladı.

G-20 zirvesinde konuşan Zelenskiy “Milyonlarca hektar orman top ateşiyle yandı. Toprağımızın yaklaşık iki yüz bin hektarı mayın ve patlamamış top mermisi ile kirlenmiş durumda. 1979 yılında yeraltında nükleer patlamanın gerçekleştirildiği maden de dahil olmak üzere onlarca kömür madenini su bastı… Bu Donetsk bölgesindeki Yunkom madeni. Rusya’nın işgal ettiği bölgede. Birkaç yıldır sular altında kalıyor, tam da işgalciler yüzünden.

İşgalin başlangıcından bu yana Rusya, Ukrayna’da 46 bin 432 savaş suçu işledi

Yalnızca topraklarımızın işgalden arındırılması bu tehdidi ortadan kaldıracak koşulları sağlayabilir. Diğerleri gibi. Yanan petrol tankları ve diğer yangınlardan kaynaklanan atmosferik kirliliğin miktarını doğru bir şekilde hesaplamak imkansızdır… Ve ayrıca havaya uçurulmuş kanalizasyon tesisleri, yanmış kimyasal fabrikalar, birçok ölü hayvan. Bir düşünün, Rus saldırganlığı sonucunda 6 milyon evcil hayvan öldü. 6 milyon! Bu resmi veri. Karadeniz’de en az 50 bin yunus telef oldu.”

Savaşın yarattığı tüm çevresel tehditlere ortak cevaplar bulmak gerektiğini söyleyen Zelenskiy, “Bu sadece Ukrayna’nın sorunu değil. Avrupa ve küresel çevre güvenliği için bir meydan okuma” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com