Reuters: ABD, Putin’in Ukrayna’da ateşkes önerisini reddetti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Reuters: ABD, Putin'in Ukrayna'da ateşkes önerisini reddetti

Rusya Devlet Başkanı Putin, savaşı dondurmak için Ukrayna’da ateşkes teklifinde bulundu ancak ABD, arabulucular arasındaki temasların ardından bu teklifi reddetti.

Amerikalı kaynak herhangi bir resmi teması yalanladı ve Washington’un Ukrayna’nın katılımı olmadan müzakerelere katılmayacağını söyledi.

Reuters tarafından tartışmalara aşina olan Rus kaynaklara atıfta bulunularak yapılan haberde “2023’te Putin, Moskova’nın Orta Doğu’daki Arap ortakları ve diğerleri de dahil olmak üzere aracılar aracılığıyla açık ve özel olarak Washington’a Ukrayna’da ateşkesi düşünmeye hazır olduğuna dair sinyaller gönderdi.” ifadesine yer verildi.

Rus lider, çatışmanın mevcut mevzilerde dondurulmasını önerdi ve işgal altındaki Ukrayna topraklarından vazgeçmek istemedi.

Üst düzey bir Rus kaynak Reuters’e “Amerikalılarla temaslar sonuçsuz kaldı” dedi.

İkinci bir Rus kaynak, Amerikalıların aracılar aracılığıyla Moskova’ya, Ukrayna’nın katılımı olmadan olası bir ateşkesi görüşmeyeceklerini söylediklerini, bu nedenle temasların başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Üçüncü bir kaynak ise Amerikalıların Ukrayna’ya baskı yapmak istemediğini bildirdi.

Ruslar, arabulucuların 2023 yılı sonunda Türkiye’de buluştuğunu belirtiyor.

Putin’in teklifinin, aralarında Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CIA Direktörü Bill Burns ve ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’in de bulunduğu üst düzey ABD’li yetkililerin bir araya geldiği Washington’a iletildiği bildirildi.

Sullivan’ın Putin’in dış politika danışmanı Yuri Uşakov ile konuşması ve sonraki adımları özetlemesi bekleniyordu. Ancak Ocak ayında Sullivan, Uşakov’a Washington’un ilişkinin diğer yönleri hakkında konuşmaya hazır olduğunu ancak Ukrayna olmadan ateşkesten bahsetmeyeceğini söyledi.

Ayrıca Reuters kaynağına göre Amerikalılar Putin’in ateşkes konusunda samimi olduğuna inanmıyordu.

Kremlin, Beyaz Saray, ABD Dışişleri Bakanlığı ve CIA yorum yapmaktan kaçındı. Aynı zamanda Amerikalı kaynak herhangi bir resmi teması yalanladı ve Washington’un Ukrayna’nın katılımı olmadan müzakerelere katılmayacağını belirtti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com