Putin, Ukrayna’daki yenilgisinin ölümü olduğunu görüyor (analiz)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
ISW: Putin, Ukrayna'yı yok etme fikrinden vazgeçmedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaşadığı aşağılayıcı yenilgiyi elinden geldiğince uzaklaştırmak için savaşı uzatmaya çalışacak. Sonraki her adım kendi durumunu daha da kötüleştireceği umutsuz bir durum.

Kazakistan’dan bir kanaat önderi ve ve gazeteci Arman Şuraev Kanal 24 yayınında Ukrayna’nın yıl sonuna kadar işgal altındaki toprakların çoğunu geri alacağını belirtti.

Zugzwang’daki Putin *

Şuraev, Putin’in iki tarafın da kararlı bir adım atamazken durumu bir çıkmaza sokmaya çalıştığına inanıyor. Ama başaramayacak. Ona göre Putin, sonraki “hareketlerinin” her birinin durumunu daha da kötüleştirdiği bir zugzwang’da.

Şuraev “Savaştaki yenilginin kendisi için fiziksel bir ölüm olacağını çok iyi anlıyor. Ve lüks yaşamayı seven bir kişi olarak bundan tüm gücüyle kaçınmak istiyor. Putin, Rus generallerinin onu kandırdığını fark etti. Kiev’i 3 gün içinde alması gereken orduya milyarlar akıttı. Bütün bunlar boşa çıktı.” dedi.

Şuraev, Zelenskiy ve Putin’i Kasparov ve Karpov’a benzetti: “Kasparov, Karpov ile düellodan sonra dünya şampiyonu olduğunda şöyle dedi: “Karpov elinden geldiğince oynuyor ama ben istediğimi yapıyorum. Bugün Zelenskiy’nin Kasparov ve Putin’in Karpov olduğunu görüyoruz. İkincisi, kötü bir oyunda iyi bir yüz göstermeye çalışıyor.

Rusya teknoloji savaşını kaybetti

Kazak gazeteciye göre, mevcut savaş, kalitenin niceliği yendiği bir yüksek teknolojiler savaşıdır. Rusya bu savaşı kaybetti ve Batı askeri teknolojilerine karşı hiçbir şey yapamaz.

Şuraev “Ekonomi ve askeri-sanayi kompleksi üzerindeki yaptırımlar sayesinde Rusya’da HIMARS gibi teknolojiler ve silahlar yok. Ancak Ruslar bir çıkış yolu buldular ve eski teçhizatı yeniden açacaklar. Eski teçhizata rağmen bir tank, bir tank olmaya devam ediyor,” diye vurguladı.

Putin’in elinde sadece top yemi kaldı

Putin’in ana silahının kanlı diktatörün hırsları yüzünden ölmeye hazır Rusların “top yemi” olmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.

100 milyonluk bir ülkede yarım milyon – bir milyon “et” bulmak sorun değil. Hala onu şımartan dünya topluluğunu anlamıyorum.

Gazeteci, her iki taraftan yüzbinlerce insanın ölümünden Putin’in sorumlu olduğunu söyledi.

Şuraev, Putin’in Ukrayna’nın tamamını ele geçirme konusundaki “ıslak rüyalarının” işgalden bir ay sonra paramparça olduğunu ve Bahmut yakınlarında ikinci kez paramparça olduğunu vurguladı. Ukrayna, Rusya ile Kırım arasındaki kara koridorunu geri aldığında, Ruslar artık Ukraynalılara karşı koyamayacak.

  • Zugzwang, satrançta ve diğer sıra tabanlı oyunlarda bulunan, bir oyuncunun hamle yapma zorunluluğu nedeniyle dezavantajlı duruma düştüğü bir durumdur; Bir oyuncunun herhangi bir hamlesi pozisyonunu kötüleştirecekse “zugzwang’da” olduğu söylenir

    Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

    ukrhaber.com

    Kadir Çurku

    Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com