Putin hala “Wagner”i tasfiye etmedi. ISW ortadaki tehdite açıklık getirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Putin hala "Wagner"i tasfiye etmedi. ISW ortadaki tehdite açıklık getirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Wagner” tasfiye etmeme ve isyana katılanları takip etmeme kararı, hem Putin’i hem de çevresini durumdan rahatsız bir duruma getiriyor.

Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW) uzmanları 9 Temmuz’da internette yayınlanan “Wagner” kuruluş belgesine atıfta bulunuyorlar. Belge, Wagner’i profesyonel ve normal Rus ordusuna kıyasla daha çekici kıldığından, bu belgenin sızdırılmasından kimin yararlandığının net değil. Wagner’in Rusya’da asker toplamaya devam ettiği bildirilirken, Rusya Savunma Bakanlığı Wagner savaşçılarının MoD ile sözleşme imzalamaları için rekabetçi bir işe alım kampanyası yürütüyor.

Putin’in Rusya’nın en yetenekli gücü olan Wagner Grubu’ndan kurtulmama kararı, kendisinin ve diğer Rus oyuncularının Wagner, liderleri ve savaşçılarıyla nasıl etkileşim kuracaklarını anlamalarını zorlaştırıyor.

ISW, belgenin Wagner’i profesyonel bir kuruluş olarak tanıtmak için yayınlandığına inanıyor. “Wagner” başkanı Yevgeniy Prigojin ve “Wagner” komutanı Dmitriy Utkin’i yeni özel askeri şirketlerinin Ukrayna’nın doğusundaki çatışmalara katılımı için bir dizi kurala uymaya mecbur ediyor.

Belge, “Wagner”in temel ilkelerinin, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve “Rus halkının” sadık hizmetinde yürütmek olduğunu vurguluyor.

Prigojin’in sorumlulukları arasında silah ve finansman sağlama, yaralılara ve öldürülenlerin ailelerine garanti ödeme ve ayrıca personeli paralı askerler için cezai kovuşturmaya karşı koruma (Rusya Federasyonu Ceza Kanunu’nun 359. Maddesi) vb.

Analistler, bu sızıntının Prigojin’in 24 Haziran’daki ayaklanmasından sonra “Wagner” imajını iyileştirme girişimlerinin bir parçası olabileceğini kaydetti. Belge, “Wagner”in temel ilkelerinin, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve “Rus halkının” sadık hizmetinde yürütmek olduğunu yineliyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com