Kuleba, Erdoğan ile Putin arasında “tahıl anlaşması” konulu müzakerelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Kuleba, Almanya'yı Leopard 2 tankları ve Patriot tedarik etme yasağını kaldırmaya çağırdı

Karadeniz tahıl anlaşması, Rusya Federasyonu’nun kaprislerini ve şantajlarını yerine getirme pahasına eski haline getirilmemelidir.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Kiev’de gazetecilerle yaptığı görüşmede Rusya Federasyonu lideri Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında tahıl anlaşmasına ilişkin bugünkü toplantıya ilişkin değerlendirmede bulundu. “Biri Ukrayna olmadan buluşuyorsa, bu Ukrayna olmadan konuştuğu anlamına gelmez. Ukrayna Hamlet’in gölgesi gibidir, biz her zaman oradayız” dedi.

Kuleba, bu bağlamda Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan‘ın geçtiğimiz günlerde Kiev’i ziyaret ettiğini hatırlatarak “Çok önemli görüşmeler yaptık, sonra Moskova’ya gitti. Tartışmanın genel mantığını kesinlikle anlıyoruz” diye vurguladı.

Ukrayna’nın bu konudaki tutumunu şöyle ifade etti: “Karadeniz Tahıl Girişimi yeniden canlandırılmalıdır. Rusya Federasyonu’nun kaprislerini yerine getirerek şantaj pahasına yeniden canlandırılmamalıdır. Çünkü Rusların geri çekilmesinin hukuki veya siyasi hiçbir gerekçesi yoktu. Şimdi onlara taviz verirsek geri gelirler, bir ay sonra tekrar ortaya çıkarlar ve yeni şartlar öne sürerler. Bu klasik şantajdan başka bir şey değil.” dedi.

Rusya’ya güvenilemeyeceğini, dolayısıyla Karadeniz Tahıl Girişimi için alternatif deniz koridorlarının geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Kuleba, “Bunun işe yaradığını zaten gösterdik. Bu koridorun işleyişini istikrarlı bir temelde organize etmemize yardımcı olmak isteyen ülkelerin olduğunu zaten gösterdik.” diye ekledi.

Kuleba, Erdoğan’ın Putin’le görüşmesinin sonucunun ardından Ukrayna ve Türkiye cumhurbaşkanları arasında devlet liderlerinin tüm detayları görüşeceği temasların gerçekleşeceğine inandığını ifade etti.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com