Kadınlar için askerlik kaydının kaldırılmasına yönelik dilekçe yeterli oyu aldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Savunma Bakanlığı’nın kadınlar için zorunlu askerlik kaydına ilişkin kararının iptal edilmesini talep eden bir dilekçe 25 bin oy aldı. Şimdi Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın bunu dikkate alması bekleniyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın web sitesindeki verilere göre bugün saat 12:45 itibariyle “Kadınların istismarı! Uzmanlık ve meslek sahibi tüm kadınlar askerlik yapmasın!” dilekçesi gerekli olan 25 bin oyu geçerek 33 bini aştı.

Ukraynalı her kadın, erkekler gibi askerlik kaydını yaptırmak zorunda

23 Aralık Perşembe günü sunulan dilekçe 86 gün daha oylamada kalacak. Dilekçenin yazarı Yana Reşevçenko’ya göre 10/11/2021 tarihli Savunma Bakanlığı kararnamesi ile askerlik hizmetinden sorumlu olan kadın mesleklerinin listesinin genişlediğini vurguladı. Ancak bu değişikliğe göre, ülkedeki neredeyse tüm kadınların -18 ila 60 yaş arası- kayıtlı olması gerekecek.

Dilekçe metninde, kadınların askerlik kaydına alınması konusunun kamuoyunda hiçbir şekilde tartışılmadığı belirtildi.

Ayrıca, kadınların askerlik kaydına geçiş mekanizmasını insanlara izah etmek için herhangi bir ön girişim ve bir geçiş dönemi de olmadı.

Bu nedenle, dilekçenin temel gereklilikleri, Ukrayna Savunma Bakanlığı’nın emrinin iptali ve sadece 10/14/1994 tarihli ve 711 sayılı PKMU tarafından tanımlanan bu uzmanlıkların listesinin kullanılmasıydı.

Artık dilekçenin Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy tarafından dikkate alınması beklenmektedir.

Washington Post: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı Azak Denizi’nden başlayabilir

Hatırlatmak gerekirse, Savunma Bakanlığı kadınların askerlik kaydına alınması için meslekler listesinin genişletildiğini duyurdu. Bu tür mesleklerin mevcut listesi fotoğrafçılar, kameramanlar, gazeteciler, çevirmenler, halkla ilişkiler çalışanları, muhasebeciler, duvar ustaları, marangozlar, meteorologlar, ebeler, kütüphaneciler gibi çok sayıda meslekleri de içermektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com